Jednosměrky, vyznačení pruhů. Liberec přidá bez stavebních úprav parkovací místa na sídlištích

Parkování na sídlišti Broumovská v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czParkování na sídlišti Broumovská v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Na prvním sídlišti by měl brzy začít platit zákaz nočního parkování dodávek.

Liberec se chystá na některých sídlištích upravit režim parkování tak, aby na nich mohlo zaparkovat více aut. Radní schválili vypsání soutěže na projektanty inženýrsko-dopravních opatření, která mají přinést větší kapacitu pro parkování bez stavebních úprav.

„Na každém sídlišti dojde ke zlepšení dopravní situace. Nebudeme zasahovat do zeleně, bude to jen lepší organizace dopravy,“ řekl náměstek primátora Jiří Janďourek. Za zlepšení považuje více míst pro auta. Podle něj jde z velké části o návrhy občanů.

Opatření se mají týkat sídlišť Františkov, Staré Pavlovice, Aloisina výšina, Kunratická a Broumovská.

Liberec našel ve studii na sídlištích nová parkovací místa. Zabere i trávníky

Podle Janďourka jde například o zjednosměrnění některých ulic. Díky tomu bude možné parkovat po obou stranách ulice legálně. Jedním z požadavků bylo i vyznačení kolmých stání, které má přimět lidi dodržovat přesněji rozestupy mezi auty.

V případě sídliště Broumovská by měl situaci zlepšit i noční zákaz parkování dodávek nad 3,5 tuny. K jeho schválení by mělo dojít v příštích dnech, materiál leží na odboru dopravy. Z něho odešel do penze dlouholetý vedoucí Pavel Rychetský, který proslul blokováním jakýchkoliv návrhů omezujících automobilovou dopravu.

Liberec bude na prvním sídlišti testovat zákaz parkování dodávek v noci

Město i nadále odmítá zavést na sídlištích zóny placeného stání, které by motivovaly zejména majitele aut, která stojí na jednom místě několik týdnů, k přesunu jinam.

Tagy liberec parkování na sídlištích
18 komentářů