Liberec našel ve studii na sídlištích nová parkovací místa. Zabere i trávníky

Nová parkovací plocha na libereckém sídlišti Dobiášova (Rochlice). Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNová parkovací plocha na libereckém sídlišti Dobiášova (Rochlice). Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Studie hledala místa hlavně na zbytkových plochách.

Liberec představil nový plán, jak vyřešit nedostatek parkovacích míst na sídlištích. Nová studie od od společnost NDCon za čtvrt milionu korun je reakcí na opakované neúspěšné pokusy vyřešit situaci s parkováním. Materiál vzala zatím rada na vědomí.

Oproti předchozím pokusům se město rozhodlo zapojit do hledání řešení i občany, opakovaně jednalo v jednotlivých lokalitách s předsedy společenství vlastníků jednotek a družstevníky.

Lidé přicházeli často s jasnými náměty, například zcela zrušit chodníky,“ říká Jan Kašík z NDCon. Nakonec ale například na sídlišti Jeřmanická částečně tento nápad využily: auta budou stát na ploše ve vnitrobloku, kde chodníky nejsou využívané. Částečně i na trávníku. „Nešli jsme plošně do zeleně, ale spíše zbytkových ploch v majetku města,“ dodal Kašík. Nová stání budou většinou šikmá, aby lidé stáli k domům předem.

Podle studie může na sídlištích být vhodnými úpravami až o 40 % více míst než dosud. „Pro zadání odborné studie jsem se rozhodl poté, co dosavadní pokusy o řešení parkování na sídlištích nepřinesly takové výsledky, jaké jsem očekával,“ uvedl primátor Jaroslav Zámečník.

Pilotní projekt vznikl zatím pro prvních pět lokalit, kde je nyní celkem k dispozici cca 1 200 parkovacích míst, přičemž díky zmíněné studii u těchto pěti sídlišť může dojít k navýšení zhruba o dalších 450 míst, tedy o třetinu.

V nejbližší době má Kancelář architekta města za úkol nechat vypracovat projektovou dokumentaci na prvních pět sídlišť. Následně může začít postupná proměna prvních rezidentních ploch pro obyvatele a dojde k navýšení parkovacích kapacit. S prvními úpravami se počítá už v roce 2023.

Město nezvažuje, že by zavedlo na sídlištích parkovací zóny. Podle primátora může dojít k zavedení na žádost SVJ. V problematice omezování stání musí být město podle primátora citlivé k těm, kteří na sídlištích žijí. Podle Jiřího Janďourka z Kanceláře architekta města bude menší poptávka po vlastnictví auta záležitostí generační obměny.

Tagy liberec parkování na sídlištích
67 komentářů