dpp

Jedna z největších projekčních zakázek. Správa železnic chystá opravu trati mezi Sokolovem a Chebem

Stanice Sokolov. Foto: ŠJů / Wikimedia CommonsStanice Sokolov. Foto: ŠJů / Wikimedia Commons

Dojde ke zvýšení rychlosti až na 150 km/h.

Správa železnic vypsala jednu z největších projekčních zakázek letošního roku. V soutěži s odhadovanou cenou 197 milionů korun hledá firmu, která kompletně připraví po projekční stránce rekonstrukci trati 140 Chomutov – Cheb v úseku mezi Sokolovem a Chebem.

Zakázka je rozdělena na tři úseky: Sokolov – Kynšperk nad Ohří, Kynšperk (včetně modernizace stanice) – Tršnice a Tršnice (včetně modernizace stanice) – Cheb. Všechny stavby mají podle plánu Správy železnic začít v roce 2027. Rekostrukce více než 26 kilometrů trati má přinést zvýšení rychlosti na některých úsecích na 150 km/h. Dosud je zde maximem 120 km/h.

Trať 140 mezi Chebem a Sokolovem. Foto: Správa železnic

Ve všech třech případech má jít o kompletní rekonstrukci. Správa železnic uvedla dosud odhadované náklady jen na prostřední úsek, kde přesahují dvě miliardy korun.

Náplní stavby bude především obnova železničního svršku a spodku, propustků a mostů. Vzniknou nová nástupiště, trakční vedení a nové sdělovací a zabezpečovací zařízení. V úseku ze Sokolova do Kynšperku dojde k redukci stanice Dasnice, stane se z ní dvoukolejná výhybna. Ve stanici Kynšperk nad Ohří bude vybudováno jedno ostrovní nástupiště mezi hlavními kolejemi. Přístupné bude šikmými chodníky a novým podchodem pod celou stanicí.

Ve stanici Tršnice mají vzniknout dvě nová nástupiště, jedno ostrovní mezi hlavními kolejemi a jedno vnější, obě přístupná novým podchodem s výtahy a šikmými rampami, který bude procházet pod celou stanicí. Součástí stavby bude i zřízení parkovacích stání.

Tagy Cheb - Sokolov Správa železnic trať 140
47 komentářů