Jediná vnitrostátní letecká linka končí, LOT přeruší lety do Ostravy

Bombardier Dash 8 Q400 společnosti LOT v Ostravě při vzletu do Prahy. Foto: Radim Kobližka / LKMT SpottersBombardier Dash 8 Q400 společnosti LOT v Ostravě při vzletu do Prahy. Foto: Radim Kobližka / LKMT Spotters

LOT se vrací k přímým letům mezi Prahou a Varšavou bez mezipřistání v Ostravě.

Letecká společnost LOT Polish Airlines zastaví od 28. března s nástupem nového letního letového řádu svůj provoz z Ostravy. Skončí tak aktuálně jediná vnitrostátní letecká linka.

Konec spojení oznámilo Letiště Ostrava v tiskové zprávě. „Současná světová pandemická situace a zavedené restrikce jednotlivých zemí téměř znemožňují cestování. Proto jsme se po vzájemné dohodě s Letištěm Ostrava a s leteckou společností LOT Polish Airlines rozhodli dočasně přerušit linku do Varšavy. O termínu obnovení leteckého spojení budeme společně jednat v červnu letošního roku,“ uvedl Radek Podstawka, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu. Moravskoslezský kraj linku dotuje, jeden let vychází na zhruba 20 tisíc korun.

Vnitrostátní spojení vzniklo loni jako reakce na slabou poptávku po létání, LOT spojil linku z Ostravy a z Prahy do Varšavy do jedné.

Téměř měsíc tak bude mošnovské letiště bez pravidelné osobní dopravy. Ryanair oznámil posun obnovení linky do Londýna na květen. Od 26. dubna pak má začít linka do Kyjeva, kterou budou zajišťovat SkyUp Airlines.

Letiště slibuje i zahájení letních charterových letů do Egypta se Smartwings, které mají přidat z Ostravy ještě patnáct letních destinací. „V souvislosti s tím jednáme o zavedení covid centra na ostravském letišti, kde cestující budou mít možnost otestovat se před svým odletem nebo po příletu,“ uvedl Stanislav Bujnovský, obchodní ředitel Letiště Ostrava.

S odchodem z Ostravy se LOT vrací k přímému spojení mezi Prahou a Varšavou. Od letního letového řádu bude létat čtyřikrát týdně, mimo provoz bude linka v úterý, čtvrtek a sobotu.

Tagy Letiště Ostrava letiště praha LOT Polish Airlines OSR OSR-PRG prg Top
75 komentářů