Jako v Praze. Náplavku pro Budějovice vyprojektuje a postaví Metrostav DIZ za 146 milionů

Náplavka u Zátkova nábřeží, vizualizace. Pramen: Město České Budějovice/A8000Náplavka u Zátkova nábřeží, vizualizace. Pramen: Město České Budějovice/A8000

Vedle pěších má náplavka sloužit i vodní dopravě, bude zde molo a prvky pro vyvázání plavidel.

Město České Budějovice dovedlo letité plány na zbudování náplavky podél řeky Malše k podpisu smlouvy se zhotovitelem. Zakázku, která má formu Design & Build, získala společnost Metrostav DIZ s cenou 146 milionů bez DPH. Smlouva byla zveřejněna v registru.

Pěší korzo s náplavkou vznikne na pravém břehu Malše mezi Železným mostem v Biskupské ulici a Krumlovským mostem v Lidické ulici. Dle smlouvy má nabídnout i „prostor u vody pro setkávání a zážitkový streetfood“. Prostor pro náplavku vznikne posunem dnešní nábřežní zdi.

Náplavka bude přístupná po několika schodištích i bezbariérově od kulturního domu Slávie. V posunuté nábřežní zdi, na kterou budou využity kameny z rozebrané zdi původní, vzniknou tzv. kobky pro gastronomické podniky a jejich zázemí. Zásobování bude řešit výtah. Vedle pěších má náplavka sloužit i vodní dopravě, bude zde molo a prvky pro vyvázání plavidel.

Společnost Metrostav DIZ v rámci zakázky vypracuje mimo jiné projektovou dokumentaci pro stavební povolení a provádění stavby, následně dílo i zbuduje. Hotovo by mělo být dle informací na stránkách města v říjnu 2026.

Město se dlouhodobě snaží zpřístupnit obě řeky (Vltava, Malše) a jejich ramena veřejnosti. Vychází přitom ze studie Město a voda, jehož autorem je Atelier 8000.

„Břehy řek byly vybudovány jako technická infrastruktura bez ohledu na možnost nebo nemožnost užívání řeky obyvateli města. Z urbánního hlediska je třeba břehy přetvarovat tak, aby obyvatelé mohli k vodě, mohli žít společně s řekou a mohli ji vnímat jako samozřejmou součást veřejného prostoru,“ stojí mimo jiné v dokumentu.

Aktuálně běží tendr na zbudování nového ramene Vltavy a dvou ostrovů pod Dlouhým mostem.

 

Náplavka u Zátkova nábřeží, vizualizace. Pramen: Město České Budějovice/A8000Náplavka u Zátkova nábřeží, vizualizace. Pramen: Město České Budějovice/A8000Náplavka u Zátkova nábřeží, vizualizace. Pramen: Město České Budějovice/A8000Náplavka u Zátkova nábřeží, vizualizace. Pramen: Město České Budějovice/A8000Náplavka u Zátkova nábřeží, vizualizace. Pramen: Město České Budějovice/A8000Náplavka u Zátkova nábřeží, vizualizace. Pramen: Město České Budějovice/A8000Zátkovo nábřeží dnes. Pramen: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C4%8Cesk%C3%A9_Bud%C4%9Bjovice,_Z%C3%A1tkovo_n%C3%A1b%C5%99e%C5%BE%C3%AD_(03).jpgMalše v Českých Budějovicích je dnes sevřená vysokými zdmi. Pramen: Encyklopedie Českých BudějovicZ historie linkové lodní dopravy v Českých Budějovicích, 50. léta. Pramen: archiv DPMČBZ historie linkové lodní dopravy v Českých Budějovicích, 50. léta. Pramen: archiv DPMČBZastávka lodní dopravy na slepém rameni Malše v centru Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář
Tagy Malše Metrostav DIZ náplavka náplavka České Budějovice rekreační plavba
18 komentářů