Jihočeský kraj vyhlásil architektonickou soutěž na most Kosmonautů přes Malši

Současný most Kosmonautů přes Malši v Českých Budějovicích. Pramen: Jihočeský krajSoučasný most Kosmonautů přes Malši v Českých Budějovicích. Pramen: Jihočeský kraj

Stavět se podle kraje může až po dokončení dálničního obchvatu města a dalších dopravních staveb, aby Mánesovu ulici bylo možné objet.

Jihočeský kraj hodlá v Českých Budějovicích vyměnit most Kosmonautů za nový. Most převádí přes řeku Malši Mánesovu ulici, která patří k nejvytíženějším ve městě; proudí po ní i tranzitní doprava. Na nový most kraj aktuálně vyhlásil architektonickou soutěž.

Původní most byl postaven v roce 1959, v první polovině 90. let byl částečně opraven a osazen protihlukovými stěnami. „Most je ve špatném technickém stavu a je nutné ho nahradit novým. Po všech stránkách funkčním a reprezentativním,“ uvedl náměstek hejtmana pro veřejné zakázky Pavel Klíma.

Most je podle něj oslaben korozí, kontaminován je i beton. Má nízkou zatížitelnost a nedostatečný průtočný profil. „V současnosti je na mostě i omezení nosnosti na 23 tun, což je pro komunikaci vnitřního městského okruhu v Mánesově ulici dlouhodobě nevyhovující,“ dodal Klíma.

Výsledky soutěže by měly být veřejnosti představeny do konce tohoto roku, pak bude následovat projektová příprava. Stavět se podle kraje může až po dokončení dálničního obchvatu města a dalších dopravních staveb, aby Mánesovu ulici bylo možné objet. Obchvat by měl být hotov koncem roku 2024.

Tagy České Budějovice Jihočeský kraj Malše Mánesova ulice most Kosmonautů
8 komentářů