Jihočeský kraj opraví unikátní most přes Římovskou přehradu, zakázku získal Edikt

Kozákův most přes Malši. Pramen: Kulturní a informační centrum města VelešínKozákův most přes Malši. Pramen: Kulturní a informační centrum města Velešín

Most z roku 1979 je řazen k technickým zajímavostem jižních Čech. Měří 256 metrů, jeho výška je až 33 metry.

Jihočeský kraj bude letos opravovat silniční Kozákův most přes Římovskou nádrž na Malši. Aktuálně završil výběrové řízení na zhotovitele, kterým se stala českobudějovická společnost Edikt. Vysoutěžená cena činí 53,4 milionu korun, cena předpokládaná byla zhruba o tři miliony nižší.

Most leží na silnici III/1567 mezi Velešínem a Svatým Janem nad Malší. Práce by měly podle dřívějšího sdělení kraje probíhat od letošního dubna do ledna příštího roku za úplné uzavírky mostu. Zahrnou především sanaci spodní stavby a nosné konstrukce, výměnu vozovky, osazení nových svodidel a zábradlí nebo vyčištění kanalizace.

Most z roku 1979 je řazen k technickým zajímavostem jižních Čech, projektantem byly Stavby silnic a železnic Praha. Měří 256 metrů na délku a jeho výška je až 33 metry. „Bylo použito mimořádně zvláštního způsobu stavby pomocí vysunované mostní konstrukce,“ píše se na stránkách Kulturního a informačního centra města Velešín.

Jde v krátké době o druhý technicky zajímavý most, k jehož opravě kraj přistoupil. V roce 2020 se uskutečnila oprava řetězového Stádleckého mostu přes Lužnici.

Tagy Jihočeský kraj Kozákův most Malše
2 komentáře