Jak se staví dálnice. Hostem podcastu bude doyen silničního stavitelství Petr Čížek. Ptejte se

Oprava silnice, ilustrační foto.. Pramen: ŘSDOprava silnice, ilustrační foto.. Pramen: ŘSD

Témata nového dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz: Kvalita a ceny dálnic, nedostatek materiálu, nové technologie a další.

Další díl podcastu Cesty Zdopravy.cz věnujeme tento týden silničním stavbám. Pozvání k mikrofonu přijal Petr Čížek, který patří k nejzkušenějším kapitánům dopravního stavitelství v tuzemsku. S výstavbou silnic a dálnic spojil celý svůj profesní život a v loňském roce byl vyhlášen Osobností českého stavitelství.

Petr Čížek. Pramen: Sdružení pro výstavbu silnic

Petr Čížek. Pramen: Sdružení pro výstavbu silnic

Až do loňského roku byl předsedou Sdružení pro výstavbu silnic a je členem České silniční společnosti. Vedl také největší tuzemské stavební firmy. V posledních dvaceti letech byl spojený především s firmou Swietelsky stavební, kterou vedl jako jednatel. Nastoupil do ní v roce 2001 jako do malé firmy a podařilo se mu ji s kolegy rozvinout tak, že dnes patří mezi deset největších v Česku. Předtím řídil Strabag, začínal u národního podniku Silnice České Budějovice.

Jaká je dnes kvalita silničních staveb v Česku? Je to jenom zdání, že stavby vydrží méně než v minulosti? Hrozí na českém trhu nedostatek základních stavebních surovin? Proč se ceny stavebních materiálů utrhly ze řetězu? Jak se za posledních 20 let posunuly technologie pro stavby silnic? Jak jsou drahé nebo levné české dálnice v porovnání s Evropou? Jak těžké je stanovit pro firmy, které se hlásí do tendrů na stavby nových úseků nebo velké opravy, správně cenu? Co rozhoduje o tom, jestli na zakázce prodělají, nebo vydělají? A co bude znamenat zelený trend, který se v Evropě stále silněji prosazuje, pro budoucnost dopravního stavitelství?

Tradičně dojde i na dotazy čtenářů deníku Zdopravy.cz. Otázky Petru Čížkovi můžete klást v diskusi k tomuto článku až do úterního večera.

Tagy Petr Čížek podcast Cesty Zdopravy.cz
25 komentářů