Izrael slíbil aerolinkám El Al státní pomoc, ale s řadou podmínek včetně investic majitelů

Boeing 787-9 El Al v Praze. Foto: Lukáš NovákBoeing 787-9 El Al v Praze. Foto: Lukáš Novák

Izraelská vláda po dlouhém dohadování předběžně slíbila částečnou pomoc největším aerolinkám v zemi, společnosti El Al Israel Airlines. Stát bude

Izraelská vláda po dlouhém dohadování předběžně slíbila částečnou pomoc největším aerolinkám v zemi, společnosti El Al Israel Airlines. Stát bude garantovat komerční úvěr 400 milionů dolarů z 80 %, dopravce musí ale splnit řadu požadavků včetně pomoci od akcionářů.

O požadavcích státu informovala izraelská média, například Haaretz.  Mezi podmínkami je například předložení restrukturalizačního plánu, propuštění více než dvou tisíc zaměstnanců (zhruba třetina) a další úspory. Vláda upozornila, že problémy dopravce začaly ještě před krizí.

V seznamu požadavků je například i ukončení bezplatných letů pro zaměstnance nebo snížení platů managementu. Akcionáři současně musí podle požadavku ministerstva investovat do firmy nejméně 100 milionů šekelů (zhruba 716 milionů korun). Firma předložila plán, který počítá se snížením nákladů o 300 milionů eur. El Al patří izraelské skupině Knafaim.

El Al je jednou z leteckých společností na světě, která na státní podporu zatím marně čeká. V Česku se mezitím rozšířil názor, že podpora aerolinek je v současnosti automatická. Izrael už dříve podpořil společnosti Arkia a Israir.

Tagy El Al státní pomoc aerolinkám
8 komentářů