Devět hodin na palubě, pak návrat zpět. Pasažéři letu El Al nesměli v Emirátech vystoupit z letadla

Boeing 787-9 El Al v Praze. Foto: Lukáš NovákBoeing 787-9 El Al v Praze. Foto: Lukáš Novák

Na sociálních sítích se objevila kritika obviňující muslimskou zemi z politické motivace kroku.

Strastiplnou devítihodinovou cestu museli strávit cestující na palubě letu izraelské společnosti El Al na pravidelné lince Tel Aviv – Dubaj. Na jejím konci se navíc vrátili přesně tam, odkud vyletěli.

Mezitím museli strávit tři hodiny čekáním na stojánce letiště Abú Dhabí (Abú Zabí), jelikož jim v metropoli Spojených arabských emirátů nebylo umožněno opustit palubu.

Linka El Al 971 vyrazila z Tel Avivu ve středu ráno. Letoun Boeing 777-200 však musel před přistáním v Dubaji divertovat do nedalekého Abú Dhabí, jelikož ranveje dubajského letiště právě čelily dlouhotrvajícím přívalovým dešťům, na které nejsou připraveny.

Klíčový přestupní hub v Dubaji funguje i po několika dnech stále jen v omezeném provozu. Řada pátečních i víkendových letů byla zrušena kvůli přeplněným terminálům a nedostatku personálu, který se nemohl na letiště dostat.

Kolaps v Dubaji. Emirates ruší kvůli zahlcení hal až do pondělí řadu letů, mezi škrty je i Praha

Letiště v Abú Dhabí však povodněmi postiženo nebylo. Emirátské úřady ovšem neumožnily cestujícím opustit letadlo, a to se tak po tříhodinovém marném čekání na zlepšení podmínek v Dubaji muselo vrátit do Izraele.

Na sociálních sítích se následně objevila kritika úřadů, která obviňovala muslimskou zemi z politické motivace rozhodnutí nedovolit Izraelcům vystoupit a pokračovat do Dubaje pozemní cestou.

Hodina jízdy

Obě města jsou totiž vzdálená jen hodinu jízdy autem. Přestože se aerolinky ani úřady k obviněním nevyjádřily, spíše než konspirační verze se jeví pravděpodobnější praktické vysvětlení.

Přívalové deště totiž zatopily v Dubaji i řadu ulic včetně klíčové dálnice spojující město s Abú Dhabí. Pozemní přesun by tak byl velmi komplikovaný, jelikož na uzavřených vozovkách vládl chaos.

Do metropole Emirátů navíc izraelské stroje stejně jako do Dubaje běžně létají a místní úřady by tak neměly mít důvod pro jakékoliv mimořádné perzekuce.

Letecké spojení Izraele se Spojenými arabskými emiráty bylo zahájeno v srpnu roku 2020 v rámci opatrné normalizace vzájemných vztahů obou oficiálně znepřátelených zemí.

Izraelské státní letecká společnost má v Dubaji i v Abú Dhabí své týmy, které zajišťují nadstandardní bezpečnostní kontroly všech cestujících i zavazadel.

Agresivní cestující se na letu El Al z Prahy snažil dostat k pilotům. Letoun nouzově přistál v Řecku

Tagy Abú Dhabí dubaj El Al spojené arabské emiráty
18 komentářů