dkv-spojujeme

ICOM porazil v Ústeckém kraji Arrivu. Na Teplicku začne jezdit ČSAD Slaný

Autobus ČSAD Slaný. Foto: PIDAutobus ČSAD Slaný. Foto: PID

Soutěž zlevnila cenu proti současné úrovni.

Autobusovou linkovou dopravu na Teplicku bude od prosince příštího roku provozovat společnost ČSAD Slaný patřící do skupiny ICOM Transport. Desetiletou smlouvu s dopravcem podepsal Ústecký kraj. Informovala o tom Markéta Voleníková z krajského odboru dopravy. Dopravce se změní i v dalších částech kraje.

„Dopravce bude dopravu zajišťovat na základě podání nejvýhodnějších cenových nabídek ve dvou výběrových řízeních,“ uvedla Voleníková. „Nové smlouvy mají nižší cenu než současný provoz. Autobusovou dopravu na Teplicku momentálně obstarává společnost Arriva City. Ta tak bude zajišťovat dopravní obslužnost ve zmíněném regionu až do konce listopadu 2021,“ uvedl vedoucí odboru dopravy Jindřich Franěk.

Roční úsporu podle aktuálních cen obou dopravců kraj odhaduje zhruba na dvacet milionů korun. Nový dopravce ČSAD Slaný vyhrál výběrová řízení s cenou 39,71 Kč/km v oblasti Teplicko a 40,97 Kč/km v oblasti Příměstská doprava Teplice, kde budou jezdit velkokapacitní vozidla. Nový dopravce má rok na přípravu vozového parku a zajištění personálu.

DSÚK převezme další oblasti

V Ústeckém kraji zastupitelé v květnu 2017 schválili zřízení krajského autobusového dopravce. Založením vlastního dopravního podniku samospráva reagovala na potíže v autobusové dopravě v souvislosti s tehdejším vládním nařízením o zvýšení platů řidičů. Dopravce DSÚK (Dopravní společnost Ústeckého kraje) nyní zajišťuje dopravu v sedmi oblastech, Autobusy Karlovy Vary v pěti oblastech. Za jeden kilometr bude kraj ČSAD Slaný platit výrazně méně, než dosud dostává DSÚK. Podle analýzy společnosti Nexia AP pro Liberecký kraj platí Ústecký kraj DSÚK za kilometr přes 48 korun.

Dopravu v oblasti Lounsko-západ zajišťuje společnost Arriva City a na Podbořansku společnost Autobusová doprava Podbořany. V části okresu Louny končí 30. ledna 2021 smlouvy s dopravci Arriva a Autobusová doprava Podbořany. „I tyto dvě oblasti od 1. února 2021 převezeme DSÚK na základě platné desetileté smlouvy,“ uvedla Voleníková.

Dopravci Autobusy Karlovy Vary končí smlouvy na provozování dopravy v oblastech Šluknovsko, Mostecká pánev, Chomutovsko a Kadaň a Žatec k 30. červnu 2022. „U linek oblasti Vejprtska je předpoklad provozu stávajícího dopravce Autobusy Karlovy Vary do nástupu nového dopravce, který vzejde z veřejné soutěže vypsané v letošním prosinci nebo lednu příštího roku,“ řekla Voleníková.

ČTK + Zdopravy.cz

Tagy Arriva City ČSAD Slaný Dopravní společnost Ústeckého kraje DSÚK ICOM Transport Ústecký kraj zajištění dopravní obslužnosti Ústeckého kraje
22 komentářů