Hořovice se dočkají nového obchvatu za 397 milionů korun, začala soutěž

Silnice II/114 na okraji Hořovic. Foto: Google Street ViewSilnice II/114 na okraji Hořovic. Foto: Google Street View

Obchvat má být hotový v roce 2025.

Na východě Hořovic by měla příští rok začít stavba nového obchvatu. Středočeští radní dnes udělali jeden z posledních kroků k začátku stavby: odsouhlasili vypsání soutěže na stavební práce v hodnotě 397 milionů korun včetně DPH.

Občanům Hořovic se uleví od tranzitní dopravy. Stavět by se mělo začít na jaře příštího roku, řidičům by měl obchvat sloužit po 18 měsících od zahájení stavby. Zadavatelem a administrátorem celé zakázky je Krajská správa a údržba silnic. Obchvat je zakreslen na stránkách mapy.cz.

Celkem 1,4 kilometru dlouhý obchvat propojí na východě města silnice II/114 a II/117. V budoucnu budou řidiči odbočovat ze stávající silnice z Lochovic (II/114) k nemocnici. Poté minou areál a pokračovat budou dále až na křižovatku s ulicí Tyršovou, na silnici II/117, mířící k dálnici D5 a Žebráku. Součástí stavby jsou čtyři úrovňové křižovatky, dva mosty a lávka pro pěší. „Úrovňové křižovatky slouží k napojení obchvatu na komunikace nižších tříd. Do stavby jsou zahrnuty související přeložky komunikací nižších tříd, cyklostezky a cesty pro pěší, protihluková stěna a hospodářské sjezdy. Součástí stavby jsou dále přeložky či úpravy inženýrských sítí,“ řekl krajský radní pro oblast silniční dopravy Karel Bendl. Kraj počítá se spolufinancováním z EU.

O obchvatu se ve městě mluví 20 let, v roce 2005 získal stavební povolení, pak příprava usnula a k restartu došlo až v posledních letech.

Tagy Hořovice Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje obchvat Hořovic Středočeský kraj
22 komentářů