MHD v Berouně a Hořovicích skončí, nahradí je meziměstské linky. PID expanduje do tří regionů

Autobus berounské MHD. Autor: ArrivaAutobus berounské MHD. Autor: Arriva

Rozšíření integrace přinese rozsáhlé změny jízdních řádů ve třech oblastech, pravidelným dojíždějícím zlevní cestování.

Pražská integrovaná doprava (PID) od 13. prosince expanduje do posledního velkého regionu blízko hlavního města, kde dosud nebylo možné cestovat na jednu jízdenku: do Berouna. Jde o jednu ze tří oblastí, kam se tarif od změny jízdního řádu rozšíří. Na integraci vydělávají hlavně pravidelně dojíždějící cestující.

Kromě Berounska dojde k rozšíření integrace do Hořovicka a Rožmitálska. Na svých stránkách to oznámil Ropid, kde jsou i kompletní nové jízdní řády.

Změna počítá se zrušením 43 linek mimo systém PID. Vznikne naopak 23 nových linek, 6 jich bude změněno. „Jednotlivé linky budou mezi sebou provázány, dojde tak k plošnější a efektivnější obsluze území. Provoz bude hlídán koordinačním dispečinkem. Na linkách bude platit pásmový a časový tarif PID s možností využití přestupních jízdenek i časových kuponů, a to v papírové i elektronické podobě,“ uvedl Ropid na svých stránkách. Nová organizace znamená i oficiální konec MHD v Berouně a Hořovicích, neznamená to však, že lidé o možnost dopravy po městě přijdou.

PID už v Berouně platí, ale jen u vlaků a několika autobusových linek.  Jednotlivé linky budou mezi sebou provázány, dojde tak k plošnější a efektivnější obsluze území.

Detailněji jsou změny popsány na stránkách Ropidu. Ten slibuje častější a pravidelnější spojení z oblasti Berouna a Králova Dvora a koordinaci linek v podobě odstranění souběhů. Má dojít k posílení provozu mimo špičku a sjednocení městské a příměstské dopravy. Přibude více přímých autobusů ze Zdic a Králova Dvora do Prahy.

Garantované přestupy

Na Hořovicku má dojít k zajištění garantovaných přestupních vazeb u hořovického nádraží od vlaků (především rychlíků) na regionální autobusy. Linka MHD Hořovice je sloučena s linkami na Zbiroh a opačným směrem do Praskoles, čímž dochází k rozšíření nabídky přímého spojení pro Zbiroh, Týček, Cerhovice a Záluží ke školám v Komenského ulici a nemocnici v Hořovicích, nové spojení ke školám a na Cintlovku pak získají i Praskolesy. Pro cesty v obvodu města Hořovice zůstane zachována bezplatná přeprava, a to na linkách 643 a 648.

Změny čekají také obyvatele a návštěvníky Rožmitálska, které rovněž bude součástí PID. Zavedeny budou 4 nové linky a 3 stávající budou změněny. Zrušeny budou 4 linky mimo systém PID. Páteřní linka 521 zajistí pravidelné spojení v trase Příbram – Rožmitál pod Třemšínem – Věšín, přičemž v Příbrami bude navazovat na stávající linky 393 a 395 z/do Prahy a v Rožmitále p. Tř. na linku IDP 423 z/do Plzně. Část spojů bude přímých z/do Prahy bez nutnosti přestupu.

Tagy Beroun Berounsko Hořovice Hořovicko IDSK Integrovaná doprava Středočeského kraje PID Pražská integrovaná doprava ropid Rožmitál pod Třemšínem Rožmitálsko rozšíření tarifu PID Středočeský kraj
44 komentářů