Havířovsko: Autobusové smlouvy získalo ČSAD Havířov, kraj počítá i s vodíkem

Autobusy ČSAD Havířov. Pramen: FB 3ČSADAutobusy ČSAD Havířov. Pramen: FB 3ČSAD

Moravskoslezský kraj zadal autobusovou obsluhu Havířovska, což je oblast, která nebyla součástí nedávného balíku devíti krajských soutěží. Kraj rozdělil Havířovsko

Moravskoslezský kraj zadal autobusovou obsluhu Havířovska, což je oblast, která nebyla součástí nedávného balíku devíti krajských soutěží. Kraj rozdělil Havířovsko na dvě části, obě bude v příštích letech obsluhovat ČSAD Havířov ze skupiny Transdev. Vyplývá to ze smluv zveřejněných v registru. Transdev tak potvrdil svou dominanci v kraji, který si zvolil za odrazový můstek pro expanzi v českých zemích.

Větší oblast nazval kraj Havířovsko 1, kde bude nasazeno 50 z celkově 60 potřebných autobusů. Všechny budou na CNG. Na Havířovsko 1 získalo ČSAD Havířov desetiletou smlouvu v celkové hodnotě 1,1 miliardy korun. Cena na jeden kilometr činí 48,92 koruny.

Druhou oblastí je Havířovsko 2, což je fakticky jen spojení z Ostravy do Havířova. Zde obě strany uzavřely smlouvu pouze na dva roky, cena činí 151 milionů korun (47,91 Kč/km). Důvodem je záměr kraje zavést od prosince 2023 na tuto linku pouze vodíkové autobusy. Podle krajského náměstka pro dopravu Jakuba Unucky kraj vypíše tendr ještě letos.

ČSAD Havířov už vypsalo tendr na dodávku 23 nízkopodlažních autobusů na CNG o délce 11,5 až 13 metrů. Předpokládaná cena činí 126,5 milionu korun bez DPH, podmínkou je dodání do 10. prosince 2020. Havířovsko bylo výhradním provozem busů na CNG v kraji ojedinělé, vozidla byla pořízena z dotací ministerstva životního prostředí. Proto musel kraj počkat s uzavřením nové smlouvy až do letoška.

Získáním Havířovska společností ČSAD Havířov se dále posiluje autobusová vláda skupiny Transdev v Moravskoslezském kraji. Nadnárodní obr vstoupil na český trh teprve v roce 2018 a severní Moravu a Slezsko si zvolil za odrazový můstek. V soutěžích získal hned pět oblastí (Rýmařovsko, Novojičínsko západ, Krnovsko, Bruntálsko, Bílovecko). Další oblasti pak ovládl díky akvizici skupiny 3ČSAD, kam patří vedle ČSAD Havířov ještě ČSAD Karviná a ČSAD Frýdek-Místek. Uskupení 3ČSAD vládne v oblastech Českotěšínsko, Karvinsko, Orlovsko, Frýdlanstko, Hlučínsko a Havířovsko. Transdev a spol. tak jezdí (či bude jezdit) v 11 oblastech ze 16, na které je kraj rozdělen.

Tagy ČSAD Havířov Moravskoslezský kraj Transdev
18 komentářů