Havířov modernizuje MHD, instaluje e-paper jízdní řády a informační LED panely

Zastávky v Havířově získávají jízdní řády s technologií E-paper. Zdroj: HavířovZastávky v Havířově získávají jízdní řády s technologií E-paper. Zdroj: Havířov

Digitální zobrazovače jízdních řádů získá čtrnáct zastávek, LED panelů bude devět.

Kromě Frýdku-Místku je projekt dopravní telematiky pro MHD dokončován také v nedalekém Havířově. Ve městě budou díky tomu již během března osazeny digitální zobrazovače jízdních řádů, tzv. e-paper displeje. Havířov to uvedl v tiskové zprávě.

Investice dosahuje hodnoty 6 milionů korun. Drtivou většinu nákladů uhradí Evropská unie, zbytek pak samotný Transdev Slezsko, který provoz havířovské MHD zajišťuje.

E-paper displeje jsou založeny na zobrazovací technologii, která napodobuje vzhled inkoustu na papírové stránce. Pro svůj provoz potřebují minimální napájení, které zajišťují solární panely. Klasické označníky budou nově na vybraných zastávkách obsahovat jak dobře známý papírový jízdní řád, tak i e-paper a solární panel.

Součástí panelu je velké ovládací tlačítko pro cestující, při jednom stisku se panel podsvítí pro lepší čitelnost textu. Dva stisky ovládacího tlačítka aktivují technologii hlasového asistenta, který nejbližší odjezdy spojů cestujícím přečte.

„Tato technologie je v Evropě již používaná, ale u nás zatím příliš rozšířená není. Díky své snadné instalaci a minimálním nárokům na provoz má určitě velký potenciál. Panel bude neustále zobrazovat čas do příjezdu nejbližších spojů, včetně jejich případného zpoždění či mimořádné události v dopravě. Údaje se aktualizují automaticky každou minutu a zohledňují aktuální polohu autobusu,“ přiblížil náměstek Havířova pro investice a chytré město Bohuslav Niemiec.

Technologii e-paper získají havířovské zastávky Podlesí, Merkur, Podlesí, Těšínská, Město, nemocnice, Město, Puškinova, Město, Jitřenka, Bludovice, kopec, Šumbark, Orlí, Šumbark, H. Malířové, Životice, Přátelství, Město, Nám. Republiky, Město, u podloubí, Šumbark, u hřbitova, Podlesí, Rušná, Město, pož. zbroj.

Informační LED panely

Součástí investice bude podobně jako ve Frýdku-Místku také instalace devíti velkých elektronických LED panelů ve čtyřech nových lokalitách v rámci Havířova, a to u zastávek Město, střed (ve směru do Ostravy), Podlesí, Úřad práce (ve směru do Ostravy,) Podlesí, Nad Terasou v jednom směru a pro zastávku Šumbark, bazén (v obou směrech). Velké LED panely s odjezdy autobusů slouží v Havířově již několik let například na zastávkách u vlakového nádraží, na autobusovém nádraží nebo na zastávce Havířov, Město, Magistrát.

Zastávky v Havířově získávají jízdní řády s technologií E-paper.
Zdroj: HavířovZastávky v Havířově získávají jízdní řády s technologií E-paper.
Zdroj: HavířovZastávky v Havířově získávají jízdní řády s technologií E-paper.
Zdroj: Havířov

 

Tagy e-Paper Havířov MHD Havířov Transdev Slezsko
11 komentářů