FlixTrain vyjíždí ve Švédsku, spojí Stockholm a Göteborg

Vozy FlixTrain po modernizaci. Foto: Giulio Coscia / FlixMobilityVozy FlixTrain po modernizaci. Foto: Giulio Coscia / FlixMobility

Švédsko je prvním zahraničním trhem německé společnosti pro železniční spojení.

Trasu mezi dvěma největšími švédskými městy čeká další konkurence. Po státních drahách SJ a MTR Express vstupuje na místní trh pod značkou FlixTrain německá společnost Flix Mobility. Po vlacích v Německu půjde o druhý trh, kde budou zelené vlaky FlixTrain jezdit.

FlixTrain už začal s prodejem jízdenek, start plánuje na 6. května. Společnost původně plánovala start ve Švédsku už loni, pandemie koronaviru ale plány zpozdila. „Švédsko je jedním z nejatraktivnějších trhů pro soukromé železniční dopravce,“ řekl šéf FlixMobility André Schwämmlein.

Vlaky bude provozovat společnost Hector Rail, vozidla jsou od společnosti Talbot Service z Cách. Půjde o podobný koncept, jako používá FlixMobility i u značky FlixBus: každá linka má svého dopravce, FlixBus řeší prodej, reklamace a plánování sítě.

FlixTrain začal jezdit nejprve v Německu, kde má dojít k obnovení provozu v červnu. Firma už dříve oznámila, že chce expandovat i na zahraniční trhy. Vlaky budou ve Švédsku kromě koncových stanic zastavovat ještě ve městech Södertälje, Hallsberg, Skövde a Falköping. Ceny jízdenek začínají na 125 švédských korunách (320 Kč). Týdně má na trase vyjet 38 vlaků.

Tagy FlixMobility FlixTrain Göteborg - Stockholm švédsko Top
47 komentářů