Wirtschaftswoche: Flixtrain chce koupit vlaky v Rusku, chystá expanzi i do Česka

FlixtTrain na hlavním nádraží v Hamburku. Foto: FlixTrainFlixtTrain na hlavním nádraží v Hamburku. Foto: FlixTrain

Investor má nové vlaky nakoupit, FlixTrain by si je pak pronajímal.

Společnost FlixMobility, která stojí za značkami FlixBus a FlixTrain, chce od ruského výrobce Transmašholding koupit až 65 nových vlaků. S odvoláním na své zdroje to uvedl německý list Wirtschaftwoche. Společnost, která sama není dopravce a vystupuje jako poskytovatel mobility, pro takový nákup hledá finančního investora, uvedl list.

Vychází z 57stránkového dokumentu „Project Magistale“, se kterým měla společnost FlixMobility oslovit investory a investiční fondy. Ti mají vlaky nakoupit, FlixTrain by si je poté pronajímal. Má jít o 28 delších souprav a 37 kratších. Materiál uvádí, že jednání o koupi jsou ve fázi finálních jednání. Vlaky mají vyjít zhruba o polovinu levněji než rychlovlaky ICE. Podobný model zkouší také Leo Express, který nakoupil vlaky u čínského výrobce. Ten se nyní již přes dva roky snaží o to, aby vyrobené jednotky Sirius získaly povolení k provozu.

Vlaky mají jezdit maximální rychlostí 230 kilometrů za hodinu. Mají konkurovat především vlakům ICE Deutsche Bahn, FlixTrain s nimi chce proniknout i na zahraniční trhy. V seznamu zemí proe expanzi uvádí země Beneluxu, Polsko, Maďarsko a Česko. FlixMobility se k plánu nechtěl vyjadřovat.

Tagy FlixMobility FlixTrain Transmašholding
73 komentářů