Flixbus expanduje v Jižní Americe. Zkouší oživit autobusovou dopravu v Chile

Autobus Flixbus v jihoamerickém Chile. Foto: FlixAutobus Flixbus v jihoamerickém Chile. Foto: Flix

Odvětví dálkové dopravy v Chile zasáhl v posledních letech prudký pokles poptávky.

Dopravce Flix, pod který spadají i v Česku působící autobusy Flixbus, spouští linky v jihoamerickém Chile. Je to už 42. země světa, kde původem německá firma zkouší rychle expandovat. 

Na trhu se bude snažit prosadit prostřednictvím digitalizace prodejů, nasazením konkurenceschopných cen a bezpečnostních standardů, které podle dopravce dosud nejsou v regionu obvyklé.

První autobusy vyjedou ze Santiaga de Chile ve čtvrtek 5. října. Kromě Chile zatím Flixbus působí na kontinentu jen v Brazílii. 

Obchodní model společnosti Flix je postavený na spolupráci s místními autobusovými partnery. Těm poskytuje zejména technologické řešení prodeje jízdenek. 

První zelené linky v Chile spojí hlavní město Santiago de Chile s městy Viña del Mar, San Antonio a Coquimbo. Během několika dalších měsíců plánuje Flix další expanzi do centrální části a na jih země.

Odvětví dálkové dopravy v Chile zasáhl v posledních letech prudký pokles poptávky spojený s omezeními kvůli pandemii Covid-19 a zvýšeným cenám v hromadné dopravě. To mimo jiné vedlo k nárůstu počtu vlastníků soukromých automobilů. 

Flix se to v Chile podle ředitele společnosti André Schwämmleina bude snažit zvrátit a celkově chce tamní trh dálkové dopravy oživit.

Společnost v září oznámila, že hospodářské výsledky za prvních šest měsíců roku 2023 byly nejúspěšnější v její historii. Od ledna do konce června 2023 přepravila 36 milionů cestujících po celém světě.

Patří pod ní autobusy FlixBus, Greyhound a Kamil Koç a vlaky FlixTrain. Celkové příjmy skupiny Flix dosáhly 860 milionů eur, což představuje 54% meziroční nárůst. Marže podle dopravce tvoří tři procenta.

Autobus Flixbus v jihoamerickém Chile. Foto: FlixAutobus Flixbus v jihoamerickém Chile. Foto: FlixAutobus Flixbus v jihoamerickém Chile. Foto: Flix
Tagy autobusová doprava Chile Flix FlixBus
7 komentářů