Finnair upravil své A350, aby mohl obletět Rusko s více cestujícími

A350-900 společnosti Finnair. Foto: FinnairA350-900 společnosti Finnair. Foto: Finnair

Finnair zvýšil vzletovou hmotnost u letadel až o 12 tun.

Letecká společnost Finnair provedla po souhlasu Airbusu úpravu maximální vzletové hmotnosti (MTOW) na svých deseti letadlech Airbus A350-900. Změna umožní přepravit na dálkových trasách, které dříve vedly přes ruský vzdušný prostor, více lidí.

Letadla měla původní maximální vzletovou hmotnost 268 tun. Po úpravách má pět  letadel maximální vzletovou hmotnost 275 tun, pět dalších  280 tun. Sedm zbývajících strojů A350 v barvách Finnairu proměnou neprošlo. Změna umožňuje větší přepravní kapacitu pro cestující i letecký náklad. O úpravách informoval finský server Lentoposti.

Úpravami prošel například řídící software letadla, s vyšší vzletovou hmotností se musel navýšit tlak v pneumatikách nebo upravit provozní příručky. Finnairu umožní změna navýšit počty cestujících i nákladu u letů zejména do Tokia a Soulu. Kvůli delší trase mimo Rusku musí letět delší trasou a omezovat počet cestujících a nákladu. „Jde o reakci na silnou poptávku po přepravě,“ řekla Leena Niemi z Finnairu.

Finnair začal oblétávat ruský vzdušný prostor poté, co Rusko napadlo Ukrajinu. Doba letu do vybraných asijských destinací se tím prodloužila o dvě až čtyři hodiny. Kvůli delší době letu a vyšší spotřebě paliva je tak omezeno množství nákladu a cestujících.

Tagy Airbus Airbus A350-900 Finnair maximální vzletová hmotnost MTOW
18 komentářů