Expresy z Prahy do Mnichova mají zajišťovat ČD s dcerou ÖBB, Alex skončí

Starý a nový vagon alex, foto: NetineraStarý a nový vagon alex, foto: Netinera

Allegra získá přechodný kontrakt, chystá se soutěž na dopravce na 15 let s novými vlaky.

Spojení Prahy a Mnichova mají od prosince 2023 nově zajišťovat České dráhy společně s dceřinou firmou rakouských spolkových drah ÖBB Allegra Deutschland. Nahradí tak společnost Die Länderbahn, která je dosud partnerem Českých drah na této lince a provozuje vlaky na bavorském území pod značkou Alex.

Pro zajištění provozu na německém území si Allegru vybral bavorský objednatel Bayerische Eisenbahngesellschaft (BEG), dnes to oznámil v tiskové zprávě. Půjde o přechodný kontrakt na dobu maximálně pět let, poté by měl vlaky na této trase provozovat jediný dopravce, který vzejde z otevřené soutěže. Další detaily BEG zveřejní po uplynutí desetidenní lhůty na podání námitek.

Podle dohod českého ministerstva dopravy a BEG automaticky obě strany respektují, koho si na svém území vyberou za dopravce. V praxi by se měly na českém území objevovat i soupravy s vozy od nově vybraného dopravce. České dráhy zatím čekají na výsledek soutěžního procesu v Německu.

BEG se rozhodl vypsat soutěž na přechodné zajištění provozu i kvůli nespokojenosti s kvalitou souprav a dodržování jízdního řádu společností Die Länderbahn. Kromě úseku Mnichov – česká hranice soutěžil BEG provoz vlaků z Mnichova do Hofu, kde provoz po Die Länderbahn převezme DB Regio.

Výsledek soutěže v Bavorsku ukazuje, že provoz vlaků v závazkové dopravě láká i dalšího velkého státního dopravce. Allegra dosud jako dcera ÖBB v žádné soutěži nebyla, ÖBB získaly jen společný kontrakt se ZSSK na Slovensku pro provoz vlaků z Bratislavy do Komárna.

Tagy Alex Allegra Deutschland Bayerische Eisenbahngesselschaft (BEG) BEG Die Länderbahn Ex6 praha - mnichov Západní expres
156 komentářů