Evropský parlament schválil 30 miliard eur do programu CEF. Míří do železnice, nabíječek i pokrytí 5G

Rekonstrukce stanice Pardubice. Foto: Správa železnicRekonstrukce stanice Pardubice. Foto: Správa železnic

Většina peněz má jít do velkých dopravních projektů.

Evropský dotační program Connecting Europe Facility (CEF) bude mít do roku 2027 k dispozici celkem 30 miliard eur. Nové podmínky programu dnes schválil Evropský parlament.

Program, z nějž se financuje řada velkých dopravních železničních staveb v Česku, počítá s podporou dopravy, energetiky a digitalizace. Pomoci má například s velkými nadnárodními projekty typu Rail Baltica. Podpora má pomoci dosáhnout klimatických cílů.

Do dopravy má jít většina peněz: celkem 23 miliard eur. Pět miliard eur půjde do energetických projektů, dvě miliardy na projekty spojené s digitalizací. V případě energetických dotací má jít například i o dotace na výstavbu dobíjecí infrastruktury pro elektromobily.

V rámci dopravních projektů půjde 10 miliard eur do přeshraničních staveb na zlepšení mezinárodního spojení. V rámci digitalizace počítá Evropská unie například s rozšířením investic do 5G.

Z programu CEF se aktuálně v Česku financuje například modernizace železniční stanice v Pardubicích nebo instalace zabezpečovače ETCS do některých vozidel.

Tagy CEF Evropská unie
32 komentářů