dkv-spojujeme

Etiopie a Čína uzemnily všechny Boeingy 737 MAX po jejich další tragické nehodě

Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airways. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airways. Foto: Boeing

Nedělní tragická nehoda Boeingu 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines vedla k prvním reakcím leteckých úřadů a a aerolinek. Až

Nedělní tragická nehoda Boeingu 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines vedla k prvním reakcím leteckých úřadů a a aerolinek. Až do odvolání nesmí létat letadla tohoto typu u čínských dopravců, etiopské aerolinky a Cayman Airways je odstavily samy. V praxi opatření znamená, že dnes nevzlétne celkem 101 boeingů 737 MAX.

Ethiopian Airlines oznámily uzemnění zbývajících tří MAXů na svém twitteru, zákaz letů platí do odvolání. „I když stále nevíme příčinu nehody, rozhodli jsme se pro tento krok,“ uvedla firma na twitteru. Včera i po nehodě ještě tato letadla společnosti Ethiopian Airlines letěla bez problémů na jiných linkách.

K podobnému kroku se odhodlaly také Cayman Airways. Dopravce z Kajmanských ostrovů v prohlášení uvedl, že obě letadla tohoto typu, která má ve flotile, odstavil.

Podstatně větší dopad na provoz má rozhodnutí čínského úřadu civilního letectví (CAAC). „Obě nehody nových letadel se staly během vzletu a mají určitý stupeň podobnosti,“ uvedl CAAC v prohlášení.

Čínští dopravci musí podle prohlášení zastavit provoz těchto letadel do 18 hodin čínského času. Čínští dopravci mají aktuálně ve flotile celkem 96 letadel tohoto typu. Další úřady zatím na nedělní nehodu nereagovaly. Případné uzemnění by mělo zásadní dopad i na tuzemské Smartwings, které mají ve flotile sedm letadel tohoto typu a do začátku prázdnin jich mají mít 16.

Letadlo společnosti Ethiopian Airlines mělo nehodu krátce po svém startu, zatím není jasné, co bylo příčinou. V případě loňské nehody Lion Air v Indonésie zatím není vyšetřování dokončené. Nedělní nehodu nepřežilo 149 cestujících a 8 členů posádky.

 

Tagy 737 max Boeing 737 MAX Ethiopian Airlines uzemnění letadel 737 MAX
23 komentářů