Další nehoda Boeingu 737 MAX 8. Pád letadla Ethiopan Airlines nepřežilo 157 lidí

Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airways. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airways. Foto: Boeing

Jen půl rok staré letadlo Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines se dnes krátce po startu z Addis Abeby

Jen půl rok staré letadlo Boeing 737 MAX 8 společnosti Ethiopian Airlines se dnes krátce po startu z Addis Abeby zřítilo. Nehodu nikdo nepřežil. Na palubě bylo 149 cestujících a 8 členů posádky z 33 zemí.

Po necelém půl roce jde o další tragickou nehodu na trhu velmi úspěšného letadla 737 MAX 8. Loni došlo k nehodě krátce po startu u stejného letadla indonéské společnosti Lion Air.

Nehodu oznámil na svém twitterovém účtu etiopský premiér. Letadlo zmizelo podle záznamu na Flightradar24.com z dosahu přístrojů jen šest minut po startu z etiopské metropole. Mířilo do keňského Nairobi. Průběh letu zachycený na radaru ukazuje, že letadlo krátce po startu začalo ztrácet výšku namísto toho, aby dál stoupalo. Není ale jasné, po jak dlouhé době letadlo skutečně spadlo, Flightradar24.com má v oblasti etiopské metropole špatné pokrytí.

Letadlo registrace ET-AVJ převzal dopravce loni v půlce listopadu. Ethiopian Airlines jsou považovány za jedny z nejbezpečnějších aerolinek v Africe. Patří do Star Alliance.

Příčiny pádu jsou zatím nejasné. Šéf aerolinek uvedl, že piloti žádali krátce po startu o povolení vrátit se zpět. Dopravce ve svém prohlášení uvedl, že letadlo před tragickým letem přiletělo bez problémů z Johannesburgu. Letadlo pilotovali posádka s kapitánem, který měl nalétáno přes 8 tisíc hodin.

Podle zveřejněných údajů bylo nejvíce lidí na palubě keňské a kanadské národnosti, mezi mrtvými není nikdo z Čechů. Obětí nehody jsou čtyři slovenští občané.

Tagy boeing 737 MAX 8 Ethiopian Airlines
33 komentářů