ETCS do RegioSharků dodá AŽD Praha, jednotka vyjde na 12,65 milionu korun

Motorová jednotka Pesa Regioshark řady 844. Foto: České dráhyMotorová jednotka Pesa Regioshark řady 844. Foto: České dráhy

Rámcová smlouva se týká třiceti jednotek.

Českým drahám se podařilo najít dodavatele mobilní části zabezpečovače ETCS do další řady svých vozidel. Až třicet motorových jednotek řady 844 (RegioShark) upraví společnost AŽD Praha.

Vyplývá to z informací na profilu zadavatele. Rámcová smlouva na dodávku ETCS do 30 vozidel počítá s cenou 379,6 milionů korun bez DPH, jedno vozidlo tak vyjde na 12,65 milionů korun. Soutěž běžela od října loňského roku, nikdo další se do ní nepřihlásil.

Nalezení dodavatele ETCS je pro tuzemské dopravce čím dál větší výzvou, velkou část soutěží musí opakovat. Buď se nikdo nepřihlásí nebo jsou ceny příliš vysoké. České dráhy musely takto nedávno zrušit soutěž na dodávku ETCS do lokomotiv řady 380.  Současně běží další tendry na dodávku ETCS do dalších řad, například Pendolin nebo RegioPanterů.

RegioShark jezdí na českých kolejích od roku 2011, motorovou jednotku vyrábí Pesa Bydhošť. České dráhy letos uzavřely další smlouvu na dodávku až 160 motorových jednotek od Pesy, ty budou vybaveny ETCS již od výrobce.

Tagy 844 AŽD Praha České dráhy ETCS RegioShark
91 komentářů