ČD opravily a vrátily do provozu RegioShark z nehody u Perninku. Regionovu odepsaly

Opravený RegioShark. Pramen: České dráhyOpravený RegioShark. Pramen: České dráhy

Opraváři museli zrekonstruovat celé stanoviště strojvedoucího, část prostoru pro cestující a vyvázat podvozky.

České dráhy vrátily do provozu motorovou jednotku RegioShark (844.005), která byla vážně poškozena při loňské srážce vlaků u Perninku na Karlovarsku (7. 7. 2020). Dráhy vlak opravily svépomocí, v květnu při testech najel zhruba 500 kilometrů.

Motorák opravili mechanici Českých drah v plzeňské hale, nebyl tak nutný přesun do výrobního závodu výrobce, kterým je polská Pesa. Ta nicméně dodala náhradní díly, včetně kevlarového skeletu kabiny. Podle ředitele Oblastního centra údržby Západ Vladimíra Janouška museli opraváři mimo jiné zrekonstruovat celé stanoviště strojvedoucího, část prostoru pro cestující a vyvázat podvozky.

Srážka vlaků u Perninku. Foto: Drážní inspekce Foto: Drážní inspekce

Srážka vlaků u Perninku. Foto: Drážní inspekce

Jak dnes dráhy uvedly na twitteru, vlak dostal po opravě přezdívku Balů. Pojmenování odkazuje na přezdívku zesnulého zaměstnance Michala Heindla, který inicioval opravu svépomocí v plzeňském depu. Podle mluvčího ČD Roberta Pagana oprava vyšla řádově na miliony. „Je to méně, než kolik by České dráhy zaplatily u externího opravce,“ doplnil Pagan.

Hůře dopadl druhý účastník nehody, jednotka Regionova, kterou dráhy podle Pagana odepsaly. Nárazová rychlost byla podle zprávy Drážní inspekce (DI) 81 km/h. Při nehodě zahynuli dva lidé, 22 bylo zraněno. Nehodu zapříčinila podle DI chyba strojvedoucího RegioSharku, který jel z německého Johanngeorgenstadtu do Karlových Varů a nepočkal v Perninku na protijedoucí Regionovu.

Tagy České dráhy nehoda u Perninku RegioShark
52 komentářů