Emirates i flydubai proškrtaly lety z Prahy, Air Arabia přidává další

A380 společnosti Emirates v Dubaji. Foto: EmiratesA380 společnosti Emirates v Dubaji. Foto: Emirates

Podle původních plánů se měly od pátku vrátit do Prahy dva lety denně společnosti Emirates do Dubaje. Nakonec se tak

Podle původních plánů se měly od pátku vrátit do Prahy dva lety denně společnosti Emirates do Dubaje. Nakonec se tak stane jen částečně: dvakrát až třikrát týdně druhá linka Emirates nepoletí. Spojení do Dubaje omezuje i flydubai. Naopak lety do Spojených arabských emirátů posílí Air Arabia.

Deník Zdopravy.cz to zjistil z rezervačních systémů obou dopravců. V případě Emirates už v pátek poletí druhá linka EK137/138, na kterou Emirates nasazují Boeing 777-300ER. Oproti původním plánům ale nebude létat každý den. Emirates seškrtaly během června celkem osm letů, většinou v pracovní dny. K dříve avizovanému navýšení provozu na dva lety denně dojde plně až v červenci. Každý den zůstává v provozu let s A380. Celkem je zrušeno osm letů.

Podobné škrty jsou i u flydubai. Firma během června a na začátku července seškrtala jeden až dva lety týdně.

Emirates na dotaz k redukci letů neodpověděly, v minulosti firma na podobné změny odpovídala univerzální větou o pravidelném vyhodnocování vytíženosti jednotlivých letů. Druhou linku zavedly Emirates loni v létě, po pár měsících ji zrušily. Do plného provozu se druhá linka vrátí v červenci, létat má ale jen do konce letního letového řádu.

Od července by naopak mělo dojít k navýšení počtu letů na lince Air Arabia do Šardžá, třetího největšího města Spojených arabských emirátů. Podle rezervačního systému nově bude létat dopravce každý den, doplní dosud chybějící lety v pátek a v pondělí. „Od 1. července navyšujeme počet letů na lince mezi Prahou a Šardžá na frekvenci sedmkrát týdně. Velice nás těší zájem i českých cestujících a doufáme, že počet spojů budeme nadále posilovat. Nová spojení umožní cestujícím využít i další možnosti navazujících letů do celkem 155 destinací v síti Air Arabia,“ uvedl zástupce Air Arabia v České republice Jakub Kalkus. Od konce října se na linku do Dubaje vracejí Smartwings.

Podle statistik Letiště Praha za první čtyři měsíce letělo mezi Prahou a Dubají 163,5 tisíce cestujících, což je meziroční pokles o necelých sedm procent. Důvodem je hlavně omezení letů v dubnu kvůli opravě jedné z ranvejí v Dubaji.

Tagy Air Arabia emirates flydubai Praha - Dubaj Praha - Šardžá spojené arabské emiráty
5 komentářů