Důkaz dlouhé zimy. Liberecký kraj nemůže otevřít silnici přes Jizerky kvůli sněhu

Stav silnici II/290 u Smědavy 7. května 2021. Foto: Liberecký krajStav silnici II/290 u Smědavy 7. května 2021. Foto: Liberecký kraj

Kraj počítá s otevřením nejdříve na konci května.

Liberecký kraj nemůže zatím pustit auta na silnici II/290, která spojuje Hejnice s Desnou a vede přes Jizerské hory. Důvodem je na toto roční období nezvykle vysoká pokrývka sněhu.

„V současné době je silnice místy pokryta půlmetrovou vrstvou ledu a sněhu a tento stav nedovoluje otevření tohoto úseku silnice pro letní provoz. Vzhledem k vývoji počasí lze předpokládat, že k otevření této silnice pro motorová vozidla dojde nejdříve koncem května,“ uvedl kraj na svém facebookovém profilu.

Silnice spojuje Frýdlantský výběžek s Tanvaldskem. Vede kolem přehrady Souš, která je zásobárnou pitné vody a tak se zde nesní solit, proto je na zimu vždy uzavřená. Leží v nadmořské výšce 770 metrů nad mořem. Podle agentury ČTK byla v minulých letech otevírána většinou na konci dubna nebo v prvních květnových dnech. V roce 2014 už na konci března. Nejdéle zůstala zatím silnice zavřená v roce 2006, kdy tudy první auta mohla projet až 11. května.

Kvůli sněhu je uzavřena i jiná silnice: z Horních Míseček na Zlaté návrší. Ta bývá otevřena jen pro autobusy a zásobování Vrbatovy a Labské boudy. V minulosti autobusy vyjížděly v půlce května, letos je start naplánován až na 8. června. Zlaté návrší je nejvýše položenou autobusovou zastávkou v zemi.

Tagy II/290 Liberecký kraj Smědava - Souš
48 komentářů