Deset let záplatování a samá díra. Vypadáme jak po válce, stěžuje si radní ve Vysokém nad Jizerou na kraj

Silnice II/290 ve Vysokém nad Jizerou. Foto: FB stránky Vysokého nad JizerouSilnice II/290 ve Vysokém nad Jizerou. Foto: FB stránky Vysokého nad Jizerou

Krajská správa silnic vysvětluje zpoždění s rekonstrukcí složitým majetkovým vypořádáním.

Havarijní stav krajské silnice II/290 ve Vysokém nad Jizerou na Semilsku kritizuje tamní radní Bohdan Blažek (NEZ). Žádá informace o nákladech na záplatování, které nikam nevede, a hrozí trestním oznámením na Krajskou správu silnic Libereckého kraje (KSS) kvůli nehospodárnému využívání veřejných prostředků.

Silnice je hlavní komunikací ve Vysokém a dnes připomíná spíš tankodrom. Rekonstrukce je připravena, čeká jen na dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), řekl dnes ČTK ředitel KSS Jan Růžička.

Město Vysoké nad Jizerou zveřejnilo na svých facebookových stránkách Blažkův otevřený dopis hejtmanovi Libereckého kraje Martinovi Půtovi. „Naše město vypadá jako po válce, turisté i místní si stěžují na neschopnost města a už nehodlám řešit stovky dotazů komu silnice patří a proč nejsme schopni zjednat nápravu,“ uvedl Blažek. Město loni podle Blažka nabídlo kraji spoluúčast při opravě.

Na přípravě rekonstrukce silnice II/290 od křižovatky v Roprachticích až po Příchovice se pracuje několik let. Podle původních plánů se měl více než 12 kilometrů dlouhý úsek silnice včetně průtahu Vysokým nad Jizerou dočkat rekonstrukce už v končícím programovacím období. Přípravu ale zkomplikovalo majetkové vypořádání. „Byla tam více než stovka vlastníků, v některých místech tam mapa vůbec nesedí se skutečností,“ řekl Růžička. Někteří vlastníci podle něj vypořádání s krajem odmítali, jiní měli přemrštěné požadavky, příprava se proto protáhla.

Vypořádat se tak v minulých letech podařilo jen zhruba 2,5 kilometru dlouhý úsek od Sklenařic po Vysoké, jehož oprava za více než 58 milionů korun skončila loni na podzim. Letos chtěl kraj navázat rekonstrukcí zbylé části silnice, která už má také stavební povolení, čeká ale na dotace. Náklady na projekt se podle Růžičky odhadují na 160 milionů korun a bez dotací to nepůjde. „Je to naše priorita, zatím ale stále čekáme na podmínky IROPu v novém programovacím období a na výzvu,“ dodal ředitel krajské správy silnic.

Dvacet za hodinu a kličkovat

Místostarosta Vysokého nad Jizerou Jaroslav Nechranický (NEZ) ČTK potvrdil, že stav silnice, která městem prochází, je opravdu havarijní. Silničáři ji záplatují už deset let a s výkyvy teplot letos v zimě se její stav rychle zhoršuje. „Jde o zhruba půlkilometrový úsek silnice od náměstí směrem na Liberec. Teď aktuálně je to o tom nejet tam padesátkou, ale tak dvacet a kličkovat a stejně se nevyhnete, protože to auto má čtyři kola a vždycky nějakou díru trefíte,“ řekl místostarosta.

Na připravované rekonstrukci by se mělo podílet i samo město. To podle Nechranického počítá s rekonstrukcí páteřního vodovodu a dostavbou dešťové kanalizace. „Předpokládám, že vzhledem k dotacím práce nezačnou dřív než v příštím roce,“ dodal za město Nechranický. Podle Růžičky se bude silnice opravovat po etapách, ve Vysokém by ale měly práce začít.

Silnice spadají v Libereckém kraji pod náměstka hejtmana Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj). Ten se dnes na svém facebookovém profilu pochlubil, že se stav krajských silnic opět zlepšil.

ČTK + Zdopravy.cz

Tagy II/290 Krajská správa silnic Libereckého kraje Liberecký kraj Vysoké nad Jizerou
67 komentářů