Drážní inspekce hledá kvůli vyšetřování nehody lanovky fotky z doby před jejím pádem

Lanová dráha na Ještěd na počátku října letošního roku. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czLanová dráha na Ještěd na počátku října letošního roku. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Fotografie zejména exteriéru kabiny mohou pomoci při vyšetřování příčin nehody.

Pomoci vyšetřování nehody lanové dráhy na Ještěd by mohly i fotky veřejnosti. Drážní inspekce požádala ty, kteří lanovku fotili od září letošního roku, aby je poskytli pro účely zkoumání příčin nehody.

Výzvu zveřejnila Drážní inspekce na svých stránkách. Drážní inspekci jde zejména o fotografie jakékoliv z kabin zachycené na krátkou vzdálenost. „Zejména jde o fotografie jejich uchycení k tažnému lanu, závěsů, běhounů, vodicích kladek, lan samotných apod.,“ uvedla Drážní inspekce na svých stránkách. Kontaktní osobou je Ing. Matěj Pluhař (Územní inspektorát Čechy, pracoviště Praha), tel.: 736 521 014, e-mail: matej.pluhar@dicr.cz.

Nedělní pád kabiny č. 2 nepřežil její průvodčí. Kabina lanovky byla už ze svahu odstraněna, bude v zázemí Českých drah v Liberci pro případné další vyšetřování. Defektoskopii lana již zadala Policie České republiky. Kabina spadla ze zhruba třicetimetrové výšky. Policie událost vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti se sazbou od dvou do osmi let.

Tagy drážní inspekce lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd
63 komentářů