Kabina lanovky na Ještěd spadla den před chystanou revizí. Jeden mrtvý

Nehoda lanovky na Ještěd. Pramen: Hasiči Správy železnicNehoda lanovky na Ještěd. Pramen: Hasiči Správy železnic

V pondělí měla začít revize.

(aktualizováno 19:30) Jedna z kabin lanovky na Ještěd dnes spadla. K nehodě došlo ve 13:37. V kabině, která jela dolů, byl v tu dobu jen člen obsluhy lanovky (průvodčí); pád nepřežil.

K nehodě došlo den před plánovanou odstávkou. Cestující z druhé kabiny, která uvízla nedaleko dolní stanice, evakuovali hasiči s pomocí výškové techniky. Šlo o celkem 14 lidí. Hasiči jsou na tyto případy pravidelně školeni. Spadlá kabina jela z horní stanice.

„Je nám velice líto, že k této tragické události došlo, a chceme vyjádřit hlubokou soustrast pozůstalým po našem kolegovi. Zároveň bychom rádi poděkovali všem, kdo se podíleli na evakuaci cestujících z druhé kabiny a postarali se o jejich přesun do bezpečí,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Podle něj má lanová dráha na Ještěd má předepsaný systém prohlídek, kontrol a revizí, které jsou pravidelně prováděny a vedou se o nich zápisy a protokoly.

„Denně se provádí vizuální prohlídka zařízení s vyzkoušením bezpečnostních prvků a každé pondělí pravidelná údržba zaměřená na odstranění případných závad, mazání zařízení a další drobné opravy. Každých 14 dní pak projde lanovka větší prohlídkou a jednou měsíčně tzv. komplexní kontrolou s protokolárními zápisy,“ dodal Šťáhlavský.  Velké revize se provádějí na lanové dráze dvakrát do roka, vždy na jaře a na podzim mezi letní a zimní sezónou. Podzimní revize měla začít zítra. Lana mají předepsanou defektoskopickou kontrolu, která se provádí u nosného lana každé tři roky a u menších lan, tažného a přítažného, každé dva roky. Poslední defektoskopická kontrola tažného lana proběhla v listopadu 2020. Další defektoskopickou zkoušku znalec doporučil provést do listopadu 2022.

Přesnou příčinu neštěstí objasní vyšetřování, které zahájily České dráhy, Drážní inspekce i Policie ČR.

Nehoda lanovky na Ještěd. Pramen: Hasiči Správy železnicNehoda lanovky na Ještěd. Pramen: Hasiči Správy železnicNehoda lanovky na Ještěd. Pramen: Hasiči Správy železnicNehoda lanovky na Ještěd. Pramen: Hasiči Správy železnicZásah hasičů po pádu kabiny lanovky na Ještěd. Pramen: HZS Libereckého krajeLanová dráha na Ještěd na počátku října letošního roku. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNehoda lanovky na Ještěd. Pramen: Drážní inspekceNehoda lanovky na Ještěd. Pramen: Drážní inspekceNehoda lanovky na Ještěd. Pramen: Drážní inspekce

Lanovka patří Českým drahám. „Děkujeme za záchrannou akci složkám integrovaného záchranného systému. Cestující z druhé kabiny jsou v péči lékařů. Na místě probíhá vyšetřování příčiny tragické nehody,“ uvedly dráhy na twitteru. Na místo vyjela i Drážní inspekce.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je přes 85 let. Loni vyvezla na vrchol 211 tisíc lidí, o 90 tisíc méně než v roce 2019. Minulý rok lanovka 103 dnů stála kvůli technickým problémům, ale také kvůli koronavirovým opatřením.

 

 

 

Tagy České dráhy lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd
156 komentářů