Dráhy dokončily modernizaci myčky v Bohumíně. Má deset programů a recykluje vodu

Pendolino v nové myčce v Bohumíně. Pramen: České dráhyPendolino v nové myčce v Bohumíně. Pramen: České dráhy

České dráhy završily velkou modernizaci myčky vlaků v Bohumíně. Za 18 milionů kompletně vyměnily technologie a učinily provoz ekologičtějším. Myčka

České dráhy završily velkou modernizaci myčky vlaků v Bohumíně. Za 18 milionů kompletně vyměnily technologie a učinily provoz ekologičtějším. Myčka až z 80 procent využije recyklovanou vodu.

„Linka umožňuje díky speciálnímu počítačovému programu jednak průjezdné mytí, kdy mycí portály stojí na místě a souprava vozů projíždí za pomoci dieselové lokomotivy přes mycí kartáče, nebo je souprava přistavena do haly a je umyta kompletně za pomoci nastaveného programu podle obrysu umývaného vozidla,“ uvedl člen představenstva a náměstek generálního ředitele Českých drah pro provoz Michal Kraus.

Během kompletní rekonstrukce byly ve 200 metrů dlouhé hale vyměněny pojezdové kolejnice, mycí rámy, čistírna odpadních vod, dávkování mycích prostředků a byla vybudována nová úpravna vody. Právě na úsporu vody kladly dráhy důraz. Aby se minimalizovala spotřeba, prochází voda čistírnou odpadních vod, kde je zbavena sedimentu, volného oleje a maziv a následně je vrácena zpět do mycího cyklu. Pro finální oplach se používá změkčená voda, čímž vozidla údajně získají „lepší povrchovou úpravu“.

Nová myčka Bohumín. Pramen: České dráhy

Nová myčka Bohumín. Pramen: České dráhy

„Linka má deset různých mycích programů, které jsou naprogramované, mimo klasických vozů, například i na patrové soupravy CityElefant, rychlovlaky Pendolino a Railjet nebo jednotky typu Panter,“ doplnil ředitel Oblastního centra údržby Východ Zbyněk Rederer. Součástí myčky je také vytápění a sušení souprav. Díky tomu je mytí možné až do mrazu – 5°C. Podle zvoleného programu a typu souprav může modernizovaná linka umýt za 24 hodin více než 100 vozů.

Další moderní myčky mají České dráhy v Praze a Českých Budějovicích.

Tagy bohumín České dráhy myčka
19 komentářů