Bohumín promění další prostor u nádraží, revitalizací projde plocha u ocelové lávky

ohumín představuje návrh proměny přednádražního prostoru u ocelové lávky. Zdroj: Bohumínohumín představuje návrh proměny přednádražního prostoru u ocelové lávky. Zdroj: Bohumín

Základní myšlenkou se má stát vyobrazení tři hlavních tratí, dominantou bude renovované mechanické návěstidlo.

Město Bohumín připravuje výraznou proměnu zanedbané plochy u východní části nádražní budovy. Pozemek radnice odkoupila po letech jednání od Českých drah a nechala si zpracovat architektonickou studii. Výsledek chce veřejnosti představit na Národním dni železnice, který se v Bohumíně uskuteční 23. září.

Plocha o velikosti 776 metrů čtverečních má sloužit k odpočinku a současně odkazovat na historii železnice, která dala v polovině 19. století vzniknout dnešnímu Novému Bohumínu. Rekultivace pozemku poblíž ocelové lávky přes kolejiště naváže na předloňskou přestavbu přednádražního prostoru na moderní dopravní terminál.

„Architektonicky bude místo korespondovat s jednoduchým čistým vzhledem celého prostranství. Dominantou se stane renovované mechanické návěstidlo, které bychom mohli získat z depozitáře Železničního muzea moravskoslezského. Přibudou zde lavičky v podobě masivních bloků symbolizujících vlakovou dopravu a informační dotykový panel,“ přiblížil místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Výkup pozemku vyjde město na 250 tisíc korun. Do realizace se chce radnice pustit příští rok. V návrhu má být využita velkoformátová žulová dlažba s jednotným mobiliářem. Prostor zase oživí stromořadí a plakety z leštěné mosazi, na kterých budou vyryta důležitá historická data související s dráhou.

„Edukační prvky dají celému projektu přidanou hodnotu. Cestující zde budou moci pohodlně počkat na vlakový či autobusový spoj a současně se dozvědět zajímavosti o vzniku a rozvoji železnice. Bohumín je významným dopravním uzlem, základní myšlenkou se proto stane vyobrazení tři hlavních tratí, a to směrem na Vídeň, Krakov a Košice,“ dodal Macura.

Bohumín představuje návrh proměny přednádražního prostoru u ocelové lávky.
Zdroj: BohumínBohumín představuje návrh proměny přednádražního prostoru u ocelové lávky.
Zdroj: BohumínBohumín opraví prostor u ocelové lávky ná nádraží v Bohumíně.
Zdroj: Google Street View
Tagy bohumín nádraží Bohumín
4 komentáře