Bohumín chystá novou stezku a lávku pro cyklisty

Foto slepého meandru a potoka Lutyňka. Zdroj: Bohumín - Pavel ČempělFoto slepého meandru a potoka Lutyňka. Zdroj: Bohumín - Pavel Čempěl

Za obě stavby město zaplatí 12 milionů korun. Mají turistům zpříjemnit pohyb v přírodních lokalitách a rozšířit síť stezek.

V přírodních oblastech Bohumína přibudou dvě turistické novinky za celkem dvanáct milionů korun. U osady Kopytov na oblíbené trase podél řeky Olše postaví město lávku přes potok Lutyňka. Pěší i cyklisté se díky tomu dostanou až k soutoku Odry s Olší či opačným směrem na Karvinou. Současně vznikne nedaleko lesoparku Na panském nová cyklostezka, jejíž trasa nabídne výhled na vodní scenérii.

Cílem obou investic je podle města zpříjemnit turistům pohyb v přírodních lokalitách a rozšířit síť stezek. První z projektů už odstartoval na dolním toku Lutyňky v blízkosti jejího soutoku s Olší.

„Opakovaně jsme se setkávali s požadavky na vylepšení trasy přes potok u statku Červín. Současný stav sice při nízké hladině umožňoval přejít vodní tok po kamenech, ale při vyšším průtoku se lidé museli i s koly brodit. Po dostavbě přemostění se pohodlně dostanou na značenou cyklotrasu směrem k soutoku řek,“ uvedl místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Lávka, která má být hotová koncem letošního roku, bude přes třináct metrů dlouhá a dva metry široká. Výroba a osazení vyjde na 4,2 milionu korun.

Plánovaná stezka povede podél potoka Flakůvka od mostku u lesoparku Na Panském až po Opletalovu ulici, kde naváže na cyklotrasu vedoucí přes lesopark. Stezka bude obousměrná s živičným povrchem. Na délku má mít téměř jeden kilometr. Hotová by mohla být už v závěru letošního roku. Trasu ocení i část obyvatel osady Nová Ves, kterým usnadní cestu do centra Bohumína.

„Výstavba stezky zahrnuje i jeden atypický prvek. Půjde o vyhlídkové molo se zábradlím o rozloze pět krát čtyři metry, z nějž si turisté mohou prohlédnout přírodní vodní plochu. Z cyklotrasy se na molo dostanou přes rampu,“ dodal Macura.

Za stezku a práce kolem ní zaplatí Bohumín zhruba osm milionů korun. Hned 85 procent nákladů by měla pokrýt evropská dotace.

Tagy bohumín
11 komentářů