Drahám vypadlo pět z dvaceti lokomotiv 380. Rychlíky z jihu vozí brejlovce

Lokomotivy řady 380 ČD v depu, zdroj: České dráhyLokomotivy řady 380 ČD v depu, zdroj: České dráhy

(aktualizováno 2.9. o další vývoj) České dráhy postihl nenadálý výpadek lokomotiv řady 380, zvaných Emil Zátopek. Z dvacítky kusů jich

(aktualizováno 2.9. o další vývoj) České dráhy postihl nenadálý výpadek lokomotiv řady 380, zvaných Emil Zátopek. Z dvacítky kusů jich o tomto víkendu zůstalo v provozu 15, což deníku Zdopravy.cz potvrdil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Jedna lokomotiva je nepojízdná v důsledku nehody na přejezdu v Maďarsku, jedna je na plánované údržbě, další tři jsou v garanční opravě. Dráhy výpadek v provozu nahrazují, jak se dá.

Podle zdrojů deníku Zdopravy.cz je problém především na relaci Praha – České Budějovice, kde dva páry vlaků (rychlíků) o víkendových dnech místo „třistaosmdesátky“ vedla dieselová lokomotiva brejlovec. Od pondělí ji mělo nahradit narychlo sehnané eso z Moravy, k tomu nakonec ale nedojde. Dieselové lokomotivy dál jezdí, dnes například na rychlíku 730 či Jižních expresech 531/2.

Výpadek lokomotiv není na české železnici úplně neobvyklý. Loni na podzim řešil lokomotivní krizi i RegioJet, zhruba ve stejnou dobu si dráhy půjčily brejlovce od Kladenské dopravní a strojní na trať mezi Klatovy a Železnou Rudou.

Tagy České dráhy lokomotivy 380 Top
168 komentářů