DPP prodá další tramvaje T6 do Sofie

Tramvaj T6A5 v Sofii. Foto: Michal ChrástTramvaj T6A5 v Sofii. Foto: Michal Chrást

V Sofii už jezdí všechny tři základní řady tramvají T6. V Praze je už nepotřebují.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) finalizuje jednání o prodeji celkem patnácti tramvají T6 sofijskému dopravnímu podniku. Informaci, kterou jako první na svém twitterovém účtu přinesl profil Tramvaje v České republice, potvrdil vedoucí oddělení komunikace DPP Daniel Šabík.

„Smlouva ještě není podepsána, řeší se poslední administrativní formality,“ řekl Šabík.

Jde o vyřazené tramvaje T6A5, kterých se DPP už několik let zbavuje. Zatím posledním kupujícím tohoto typu byl Dopravní podnik města Brna. V Sofii jezdí už 40 tramvají tohoto typu. DPP prodal do Sofie dvacet těchto tramvají v roce 2016.

Díky poslední transakci se Sofie stala městem, kde jezdí všechny základní řady tramvají T6. Kromě T6A5 zde již delší dobu jezdí tramvaje T6B5 a T6A2 pro úzkorozchodné tratě. Tramvaje T6A5 mají v Sofii kompletně nahradit provoz na lince 22.

Tramvaje vyrobené v polovině devadesátých let už DPP nepotřebuje díky velkému nákupu nových tramvají. Čtyřnápravové tramvaje se vyráběly v letech 1991 až 1998 v ČKD Tatra. Celkem se jich vyrobilo 296, dodnes jezdí v Praze, Brně, Ostravě, Košicích a Bratislavě, část se pak prodala do Kyjeva, Charkova a Sofie.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp Sofie T6A5
26 komentářů