DPP otevřel novou opravárenskou halu pro tramvaje po více než půl století

Nová opravárenská hala pro tramvaje DPP. Foto: Daniel Šabík / DPPNová opravárenská hala pro tramvaje DPP. Foto: Daniel Šabík / DPP

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes v areálu ústředních dílen v Hostivaři uvedl do zkušebního provozu novou opravárenskou halu pro tramvaje.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes v areálu ústředních dílen v Hostivaři uvedl do zkušebního provozu novou opravárenskou halu pro tramvaje. Hala má dvě koleje a vejdou se do ní až čtyři článkové tramvaje. Náklady i s vybavením činily téměř sto milionů korun.

Zbudování haly navazuje na projekt velkokapacitního odstavného kolejiště, které DPP v areálu postavil na nepoužívaném fotbalovém hřišti a zprovoznil přesně před rokem. Hala bude sloužit pro těžkou i běžnou údržbu vozů, zařízení umožňuje práci na tramvaji shora i zdola současně.

Hala je kvůli vysoké hladině spodních vod založena na pilotách, což stavbu zdrželo. Původně bylo otevření naplánováno na začátek letošního roku.

„Než vybudujeme novou vozovnu v Hloubětíně, tato hala nám společně s velkokapacitním kolejištěm výrazně pomůže zvládat běžnou údržbu tramvají,“ uvedl šéf DPP Petr Witowski. Dodal, že pro novou vozovnu Hloubětín (stará byla loni kvůli hrozbě zřícením zdemolována) už má DPP všechna potřebná stavební povolení. První etapa výstavby by údajně mohla začít ve druhé polovině prázdnin.

Dnes otevřená opravárenská hala v Hostivaři je po 52 letech první novou samostatnou servisní halou postavenou pro tramvaje v Praze. Zatím poslední samostatné servisní haly pro tramvaje DPP zprovoznil právě v areálu Hostivař v lednu 1968. Od té doby žádný samostatný nový objekt nepřibyl. Buď se stávající haly rekonstruovaly nebo podnik udělal přístavby k už existujícím budovám.

Nová opravárenská hala pro tramvaje DPP. Foto: Daniel Šabík / DPPvNová opravárenská hala pro tramvaje DPP. Foto: Daniel Šabík / DPPNová opravárenská hala pro tramvaje DPP. Foto: Daniel Šabík / DPPNová opravárenská hala pro tramvaje DPP. Foto: Daniel Šabík / DPPNová opravárenská hala pro tramvaje DPP. Foto: Daniel Šabík / DPP (nejde o tramvaj z Miškolce)Nová opravárenská hala pro tramvaje DPP. Foto: Daniel Šabík / DPP

Dopra

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp opravárenská hala Top tramvaje Vozovna Hostivař
16 komentářů