Dokumentace za 438 milionů. Správa železnic hledá projektanta nejdelšího tunelu

Správa železnic pokročila v přípravě stavby 4. koridoru v úseku od Ševětína k budějovické čtvrti Nemanice, když aktuálně vypsala tendr

Správa železnic pokročila v přípravě stavby 4. koridoru v úseku od Ševětína k budějovické čtvrti Nemanice, když aktuálně vypsala tendr na zpracovatele dokumentace pro územní řízení a pro vydání stavebního povolení. Se dvěma dlouhými tunely půjde o nejnáročnější železniční stavbu za dlouhou řadu let, čemuž odpovídá i očekávaná cena projektových prací: 438 milionů bez DPH.

Dražší projekt v posledních letech na železnici zřejmě nikdo nezpracovával. Například vyprojektování elektrizace a modernizace trati Otrokovice – Zlín – Vizovice vyjde na 328 milionů, projekt na novostavbu čtvrtého koridoru v úseku Sudoměřice – Votice stál 173 milionů korun, stejná práce pro pražský úsek Hostivař – Vršovice stála 143 milionů korun.

Úsek od Ševětína k Nemanicím (odtud zkratka NemaŠe) je dlouhý zhruba 17 kilometrů a jeho součástí budou i dva dlouhé tunely: Chotýčanský o délce 4 810 metrů a Hosínský o délce 3 120 metrů. Prvně jmenovaný bude nejdelší na české železniční síti. Celý úsek je veden v nové stopě. Náklady se dnes odhadují na 11 miliard korun, začít stavět se má v roce 2023. Budování potrvá šest let.

Tunely Nemanice - Ševětín, mapa. Pramen: SŽDC, dokumentace EIA

Tunely Nemanice – Ševětín, mapa.
Pramen: SŽDC, dokumentace EIA

Projekt byl pro svou nákladnost v minulých letech uložen k ledu a fakticky považován za mrtvý. Koridor měl u Budějovic končit starou schwarzenberskou jednokolejkou, která se vine oklikou přes Hlubokou nad Vltavou. Ta má podle plánů Správy železnic po dokončení tunelové varianty NemaŠe zaniknout, podle dokumentace EIA by nicméně mohl být zachován úsek od Budějovic k Hluboké nad Vltavou jako vlečka na dřevo.

Stará jednokolejná trať Ševětín – Č. Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Stará jednokolejná trať Ševětín – Č. Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Průlomem byla nová ekonomická studie Správy železnic a následné schválení projektu centrální komisí ministerstva dopravy v roce 2018. Proti stavbě koridoru v nové stopě se stavěli především obyvatelé obce Dobřejovice, která spadá pod nedaleký Hosín. Ten napadl územní rozhodnutí z léta 2017, loni ale rozhodnutí definitivně potvrdil jihočeský krajský úřad.

Úsek bude projektován na rychlost 200 km/h.

Tunely Nemanice - Ševětín, vizualizace. Pramen: SŽDC, dokumentace EIA

Tunely Nemanice – Ševětín, vizualizace.
Pramen: SŽDC, dokumentace EIA

Tagy 4. koridor Nemanice - Ševětín Správa železnic
70 komentářů