Dokument: Cestovky si v prohlášení pochvalují kvalitu Smartwings a doufají v jejich záchranu

Dovolená na pláži. Foto: CK FischerDovolená na pláži. Foto: CK Fischer

Deník Zdopravy.cz přináší prohlášení Asociace cestovních kanceláří ČR, která sdružuje největší hráče na trhu, k situaci letecké skupiny Smartwings. Zatímco

Deník Zdopravy.cz přináší prohlášení Asociace cestovních kanceláří ČR, která sdružuje největší hráče na trhu, k situaci letecké skupiny Smartwings. Zatímco v minulosti si kanceláře příležitostně stěžovaly na monopol a občas hrozily přechodem k zahraniční konkurenci (nikdy k tomu ve větší míře nedošlo), dnes za „svým“ dopravcem stojí. „Spolehlivý český národní dopravce je pro české cestovní kanceláře, hotely, penziony, dopravní společnosti a další obory, úzce navázané na český cestovní ruch, zárukou spolehlivosti, kvality služeb a úspěšného budoucího rozvoje,“ píší. 

Veřejné prohlášení Asociace cestovních kanceláří České republiky k situaci v letecké dopravě

Praha, 23. dubna 2020. Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR) pozorně sleduje současné dění kolem skupiny Smartwings Group, která se, stejně jako mnohé další letecké společnosti ve světě, dostala bez vlastní viny do finančních potíží.

Je známou skutečností, že společnost Smartwings posledních více než 20 let zajišťuje téměř výlučně leteckou přepravu pro většinu zákazníků cestovních kanceláří v České republice. Bez její spolupráce by české cestovní kanceláře v loňském roce z důvodu globálního uzemnění letadel typu Boeing 737 MAX nemohly přepravit do zahraničí až 30 % svých českých klientů. Ve snaze vyhovět jejich požadavkům si skupina Smartwings za cenu nemalých vícenákladů pronajala další letadla. Pokud by se tak nestalo, hrozil by již v roce 2019 kolaps cestovního ruchu v ČR . Nakonec díky tomuto postoji mohli všichni zákazníci českých cestovních kanceláří strávit svou dovolenou podle svých představ.

Smartwings se dále podstatnou měrou podílí i na dopravě zahraničních návštěvníků do České republiky. Spolehlivý český národní dopravce je pro české cestovní kanceláře, hotely, penziony, dopravní společnosti a další obory, úzce navázané na český cestovní ruch, zárukou spolehlivosti, kvality služeb a úspěšného budoucího rozvoje. To potvrzuje i současná situace v ostatních státech EU, které v současné krizové situaci COVID-19 různými formami podporují pozici svých národních leteckých dopravců.
Smartwings poskytují kvalitní služby v letecké dopravě a bezpečnost jejich letadel a služeb potvrzuje prestižní osvědčení IOSA (IATA Operational Safety Audit), který je v obchodní letecké dopravě považovaný za důkaz spolehlivosti a vysoké úrovně bezpečnosti.

Asociace cestovních kanceláří České republiky a celý obor českého cestovního ruchu, zaměstnávající bezmála 250.000 osob, proto podporuje českého leteckého dopravce a pevně věří, že se podaří jeho situaci vyřešit.

Představenstvo ACK ČR – Asociace cestovních kanceláří České republiky

Tagy Asociace cestovních kanceláří smartwings
89 komentářů