Cestovky vyzvaly Čechy k urychlenému návratu, letů rychle ubývá. Vrácení peněz se lidé nemusí dočkat

Přistání na dráhu 06/24. Foto: Letiště PrahaPřistání na dráhu 06/24. Foto: Letiště Praha

Asociace cestovních kanceláří vyzvala dnes všechny české občany, aby neodkládali svůj návrat ze zahraničí. Podle nich rychle ubývá volných míst

Asociace cestovních kanceláří vyzvala dnes všechny české občany, aby neodkládali svůj návrat ze zahraničí. Podle nich rychle ubývá volných míst v letadlech, protože většina společností lety výrazně omezila.

„Informujeme všechny naše spoluobčany, kteří pobývají v zahraničí, že dochází k razantnímu rušení letů a nebude možné zajistit všechny návraty bez osobní aktivity cestujícího,“ řekl Josef Trejbal, člen představenstva Asociace cestovních kanceláří.

Podle něj pracovníci agentur i leteckých společností pracují v režimu 24/7. „Ale ani tak není v lidských silách, aby informovali každého cestujícího. Nabádáme k okamžité kontrole vašich letů na stránkách dopravce,“ tvrdí. „Někteří lidé se vrací ke svým rodinám na poslední chvíli, jinak by skončili v karanténě v Iráku či v jiných zemích,“ dodal.
Většina leteckých společností působících v Praze již omezila svůj provoz, od příštího týdne přeruší lety například Emirates či Turkish Airlines.

K urychlenému návratu ze zahraničí vyzvalo v týdnu i ministerstvo zahraničí. To organizuje ještě autobusy na některá evropská letiště. Plánuje také objednávku evakuačních letů například na Filipíny nebo do Dominikánské republiky.

Cestující, kteří mají letenky na další týdny, zřejmě nemusí vždy počítat s tím, že dostanou své peníze zpět. Podle Student Agency dopravci postupně ustupují od možnosti stoprocentní refundace letenek i u letů, které byly vlivem současné situace ve světě a omezením jednotlivých států zrušeny.

V tuto chvíli postupně dopravci přechází k variantě vystavení voucherů, poukazů na letenku ve stejné hodnotě do určitého období, případně i s otevřenou možností čerpání. Podle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 261/2004 by cestujícím standardně u letů z EU, Norska, Švýcarska a Islandu, nebo naopak do tohoto prostoru s evropským dopravcem, měla být jako jedna z variant nabídnuta i možnost vyplacení plné ceny letenky. Její proplacení není možné pouze v případě, že byl let zrušen kvůli mimořádným okolnostem, které nemohl dopravce ovlivnit. Většinou se jedná o živelné katastrofy, například zemětřesení, či nepřízeň počasí. Je pravděpodobné, že aktuální situace kolem šíření koronaviru bude také vyhodnocena jako obdobná mimořádnost,“ vysvětluje ředitelka Letenek od Student Agency Věra Janičinová.

 

Tagy Asociace cestovních kanceláří omezení dopravy kvůli koronaviru
26 komentářů