Česko proti proudu. Evropa ruší lety na Rhodos, tuzemské cestovky tam dál vozí stovky lidí

Boeing 737 MAX 8 v barvách TUI. Foto: TUIBoeing 737 MAX 8 v barvách TUI. Foto: TUI

Na řecký ostrov se minimálně do víkendu nedostanou zákazníci TUI, ani aerolinií easyJet a Jet2.

Jedna z největších cestovních kanceláří na světě, TUI Group, ruší do pátku 28. července veškeré lety na Rhodos. Důvodem jsou pokračující požáry, se kterými se nyní řecký ostrov potýká.

Minimálně do konce týdne se na místo nedostanou ani cestující leteckých společností easyJet a Jet2. Lety ruší i rakouské Austrian Airlines.

Jak uvádí francouzský Air Journal, evropští dopravci posílají na Rhodos většinou jen prázdná letadla pro repatriaci uvízlých pasažérů. Podobně na tom nyní budou i lety skupiny TUI, které budou ve směru Rhodu startovat prázdné.

Zcela proti proudu velkých světových hráčů jdou však české cestovní kanceláře. Ty totiž své zákazníky na ostrov bojující s požáry i nadále posílají. Část z nich má dokonce problémy s možností storna u těch turistů, kteří míří do nezasažených oblastí na severu ostrova.

Protichůdné názory i selhání krizové komunikace

České cestovní kanceláře čelí kritice také za nezvládnutou komunikaci; internet i média se doslova hemží negativními zkušenostmi turistů. S podobným problémem se ale potýkají třeba i v Polsku.

Výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Chaloupková řekla zpravodajskému serveru iROZHLAS, že turisty budou vozit na Rhodos i nadále. Řídí se prý pokyny ministerstva. Obavy podle ní nejsou důvodem ke stornu.

„Cestovní kanceláře musejí dbát státní autority. A pokud autorita říká, že nebezpečná oblast je na jihu ostrova a že situace není tak dramatická, aby vyslala speciální lety pro naše turisty, tak v souladu s tím považujeme sever ostrova v současné době za bezpečný,“ dodala Chaloupková.

Česko dalo ústy premiéra Petra Fialy vládní Airbusy pro repatriace k dispozici. Jejich nasazení však zatím není potřeba, protože dostatečné spojení poskytují komerční aerolinky a chartery.

Stát se sice plošné doporučení necestovat na Rhodos zatím vydat nechystá, šéf českých hasičů Vladimír Vlček však v České televizi důrazně doporučil na ostrov nyní necestovat. Nikdo podle něj nemůže zaručit, že se situace nezdramatizuje.

Tagy Asociace cestovních kanceláří cestovní kanceláře cestovní ruch Hasičský záchranný sbor požáry Řecko Rhodos TUI
97 komentářů