Dodavatelé Správy železnic mají poprvé svého zástupce ve správní radě, Kupka v tom střet zájmů nevidí

Všechny tunely na trati prošly celkovou rekonstrukcí. Za provozu by to bylo téměř nemožné. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czVšechny tunely na trati prošly celkovou rekonstrukcí. Za provozu by to bylo téměř nemožné. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Zajíček má hájit ve správní radě zájmy státu, současně ale vede Hospodářskou komoru, ve které jsou dodavatelé Správy železnic.

Středeční volba místopředsedy ODS Zdeňka Zajíčka prezidentem Hospodářské komory přináší novou situaci do hlídání hospodaření Správy železnic (SŽ). Zdeněk Zajíček je nově už pár týdnů také členem správní rady Správy železnic, ve které má zastupovat zájmy státu. Ve své nové pozici má ale současně hájit zájmy členů Hospodářské komory, kterými je řada velkých dodavatelů Správy železnic. Objevují se první hlasy o střetu zájmů, ministr dopravy Martin Kupka to ale odmítá.

Zdeněk Zajíček a Martin Kupka. Foto Ods.cz

Zdeněk Zajíček a Martin Kupka. Foto Ods.cz

Správní rada má dohlížet na hospodaření jedné z největších státních organizací a řeší například i personální změny nejvyššího vedení. Zajíčka jmenovala vláda do správní rady teprve před několika týdny.

Hospodářská komora sdružuje řadu dodavatelů Správy železnic, pro které je státní organizace klíčovým zdrojem tržeb. V řadě případů přitom mají téměř monopolní postavení. Nově budou mít svého zástupce přímo ve správní radě státní organizace.

„Vidím velké riziko střetu zájmů a je to téma, které budeme v rámci koalice určitě řešit. Nemáme jistotu, že skutečně bude ve správní radě na straně státu a ne firem,“ řekl deníku Zdopravy.cz jeden z poslanců pětikoalice.

Ministr dopravy Martin Kupka za dvojrolí Zajíčka problém nevidí. „Prezident Hospodářské komory reprezentuje širokou škálu podnikatelů a firem. V různých výběrových řízeních SŽ si mohou nepochybně vzájemně konkurovat různí členové Hospodářské komory. Zásadní je vysoká odbornost Zdeňka Zajíčka v oblasti digitalizace, kyberbezpečnosti a IT technologií. To je oblast, kde může SŽ výrazně pomoci,“ uvedl Kupka.

Tagy ODS Správa železnic správní rada Správy železnic střet zájmů Zdeněk Zajíček
50 komentářů