ODS tlačí více kamionů na silnice během neděle, prý tím zlepší pracovní podmínky řidičů

Kamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSDKamiony na Pražském okruhu D0. Foto: ŘSD

Novela umožní prakticky neomezené jízdy kamionů po Česku i během současného zákazu.

Poslanec ODS Stanislav Blaha zkouší výrazně změkčit zákaz jízdy většiny nákladních aut po českých silnicích v neděli. Blaha v pozměňovacím návrhu k novele zákona o provozu na pozemních komunikacích zkouší prosadit paragraf, který by výrazně zmírnil omezení pro dopravce, kteří mají vykládku či provozovnu v Česku. O návrhu jako první informovala MF DNES.

Podle návrhu by zákaz jízdy ve stanovené dny a časy neplatil pro “jízdu do místa vykládky, je-li na území ČR, a navazující jízdě bez nákladu do místa bydliště řidiče nebo sídla nebo provozovny dopravce”. V praxi jde o další podporu silniční nákladní dopravy v době, kdy se stát zavázal k většímu přesunu zboží na železnici.

Podle Blahy při současném zákazu jízd o víkendu musejí řidiči často čerpat odpočinek na parkovištích nebo jiných místech vhodných k odstavení nákladních vozidel, nikoliv však v místě svého bydliště. Tvrzení ale nepodložil žádnými daty o tom, kolik řidičů takto musí spát mimo domov během víkendu.

Návrh směřuje ke zlepšení pracovních podmínek řidičů nákladních vozidel tím, že jim umožní i v době zákazu jízdy provést vykládku zboží na území České republiky a následně pak bez nákladu dojet do místa bydliště řidiče nebo sídla či provozovny dopravce,“ uvedl Blaha v důvodové zprávě.

V praxi takové opatření bude znamenat více kamionů na silnicích i o víkendu. Podmínky pro víkendový provoz tak budou mírnější než v řadě jiných zemí. Srovnání zákazů jízd o víkendech v jednotlivých zemích je na stránkách Policie.

Po novele prakticky bez zákazu jízd v neděli

V Česku je aktuálně zákaz jízdy kamionů v období mimo prázdniny vždy v neděli od 13 do 22 hodin. Během prázdnin nesmí na silnice v pátek od 17 do 21 hodin, v sobotu od 7 do 13 hodin a v neděli od 13 do 22 hodin. Pokud by návrh prošel, může nastat například situace, kdy auto vyjede těsně před začátkem zákazu na dlouhou cestu přes celou republiku. Po absolvování cesty zpět již uplyne celý čas zákazu. V podstatě se tak zákaz jízd o víkendu pro vnitrostátní dopravce ruší.

Hospodářský výbor k materiálu nezaujal žádné stanovisko, ministerstvo dopravy ho doporučilo. Jisté je, že snadno neprojde ani mezi poslanci vládní koalice. „Už dnes je omezení pro jízdu kamionu o víkendu kratší než v okolních státech. Umožnění jízdy v neděli znamená větší hustotu provozu. Návrh počítá s možností jízdy do místa vykládky a další navazující jízdu. Tedy nepomůže profesním řidičům, nepomůže bezpečnosti a plynulosti provozu o víkendu, pomůže jen dopravcům. Považuji to za krok zpět a tento návrh nemohu podpořit,“ uvedl předseda podvýboru pro dopravu Ondřej Lochman (STAN).

Generální tajemník sdružení autodopravců ČESMAD Bohemia Vojtěch Hromíř v tiskové zprávě uvedl, že zahlcení kamiony o víkendu nehrozí. „Výjimka se nebude týkat cizích tranzitujících kamionů, ty zde žádnou vykládku nemají ani jejich řidiči bydliště. Řádově půjde maximálně o stovky vozidel, navíc rozprostřených po celé dálniční síti. Ostatně ani ve zbylých deseti měsících, kdy u nás páteční a sobotní zákaz neplatí, nejsou v tyto doby dálnice přetíženy kamiony,“ uvedl Hromíř.

Tagy Ministerstvo autodopravy Ministerstvo dopravy nedělní zákaz jízdy ODS Stanislav Blaha zákon o provozu na pozemních komunikacích
213 komentářů