Do Karlových Varů by mohli létat turisté z Izraele, letiště jedná o charterech z Tel Avivu

Letiště Karlovy Vary Zdroj: www.airport-k-vary.czLetiště Karlovy Vary Zdroj: www.airport-k-vary.cz

Část letenek by mohla jít do volného prodeje, izraelský provozovatel by chtěl začít létat již v druhé polovině sezóny.

Karlovarské letiště může pro letošní sezónu získat již čtvrtou linku. Mělo by jít o spojení s Tel Avivem. Jednání s izraelskou stranou potvrdila deníku Zdopravy.cz tisková mluvčí Karlovarského kraje Jitka Čmoková. Spojení by měl podle ní jako „polocharter“ provozovat izraelský dopravce s tím, že by bylo určené zejména klientům tamních cestovních kanceláří. Ti by létali do Karlovarského kraje na léčebné pobyty a dovolené.

„Část kapacity by pak bylo možné nabídnout i pro případné zájemce klasické linkové dopravy. Jednání budou probíhat v následujících týdnech, izraelský provozovatel by chtěl začít létat již v druhé polovině sezóny. Více informací však zatím není známo,“ dodala Čmoková.

Práce na přípravě rozšíření ranveje pokračují

Kraj rovněž intenzivně pokračuje s přípravou rozšíření přistávací a vzletové dráhy tak, aby rozšířil perimetr dostupných destinací a zároveň vytvořil podmínky pro další letecké společnosti k letům do Karlových Varů. Aktuálně se řeší odvoz a uskladnění zeminy, která bude vytěžena v rámci rozšíření ranveje. Jedná se zhruba o 50 tisíc metrů kubických.

„Náklady spojené s dopravou této zeminy, zaplacení poplatku za uložení na skládku a její následný výkup a převoz zpět se pohybují ve výši 100 až 150 milionů korun. Nyní se proto prověřuje možnost rozšíření zakázky rovnou o prodloužení dráhy, aby mohla být zemina ukládána přímo na místo, kde ji bude následně potřeba. Projednává se návrh dodatku, který by řešil navýšení investice, a to v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek,“ uzavřela mluvčí Kraje.

Čtvrtá charterová linka

Pokud by šlo v případě spojení s Tel Avivem o linku určenou primárně klientům cestovních kanceláří, mělo by karlovarské letiště již v této sezóně čtyři charterové linky. V prvních dvou případech bude pro CK Čedok létat letecká společnost Smartwings z Karlových Varů do Antalye a na Krétu. Stejný dopravce pak dopraví zákazníky CK Alexandria ze západních Čech do Varny.

Tagy izrael Karlovarský kraj Karlovy Vary KLV Letiště Karlovy Vary Tel Aviv
16 komentářů