Karlovy Vary mají poprvé od pandemie letecké spojení. Jednou týdně do Antalye s dotací kraje

Boeing 737-800 společnosti Smartwings v Karlových Varech. Foto: Kateřina Pavlíková / ČedokBoeing 737-800 společnosti Smartwings v Karlových Varech. Foto: Kateřina Pavlíková / Čedok

Provoz zajistí Smartwings, spojení si objednal Čedok. Ten plánuje z Karlových Varů i lety na Krétu.

Ve středu večer odletěl z karlovarského letiště první let na nové lince do turecké Antalye. Letoun Boeing 737-800 registrace OK-TVX společnosti Smartwings, která bude linku ve spolupráci s cestovní kanceláří Čedok s podporou Karlovarského kraje provozovat jednou týdně, přivítal tradiční ceremoniál v podobě slavobrány za pomoci hasičských speciálů.

Přítomni byli kromě zástupců Čedoku i představitelé letiště a kraje. Ten bude na charterovou linku přispívat finančně. Za jeden uskutečněný let zaplatí Čedoku 100 tisíc korun. V plánu jich je celkem 10, první byl do posledního místa vyprodán. Cestující mohou využít parkování zdarma. Samostatně letenky Smartwings neprodává, ceny zájezdů u cestovní kanceláře nyní začínají na 11 490 Kč za osobu. Lety budou v provozu vždy ve středu.

První let nakonec kvůli silnému provozu nad Evropou a výpadku ŘLP během dne odletěl se zpožděním téměř čtyř hodin. Sledovat ho je možné na Flightradar24.com.

Ze západu Čech dosud žádná pravidelná linka nelétá. Letiště roky pochopitelně spoléhalo na přísun ruských turistů, úspěšný rozjezd linky Pobedy do Moskvy ovšem zhatila pandemie a probíhající ruská invaze na Ukrajinu naději na jejich návrat ztenčuje. Do lázeňského města plánovala od Vánoc létat z Petrohradu aerolinka Nordwind, ani té bohužel start v plánovaném termínu nevyšel a ze systému linku smazala. Čedok současně oznámil, že příští rok chce z Karlových Varů létat i na Krétu.

Nyní se letiště hodlá soustředit na nové trhy, konkrétně ho láká Izrael. Zmínila to jednatelka Alice Justina Undus v rozhovoru s Českou televizí. Letiště v jeho rozvoji brzdí rozměry přistávací dráhy. Ty nevyhovují například ani podmínkám Ryanairu. Karlovarský kraj s klíčovou investicí počítá, ve veřejné soutěži momentálně poptává projektanta na rozšíření a prodloužení ranveje. Zahájení výstavby kraj plánuje na rok 2024.

Smartwings budou během letní sezóny provozovat lety celkem z pěti českých letišť. První náznaky statistik obsazenosti potvrzují vysoký zájem Čechů o letní dovolené.

 

Tagy Čedok KLV KLV-AYT Letiště Karlovy Vary seznam¨ smartwings
38 komentářů