Do Íránu se navzdory sankcím dostala čtveřice Airbusů A340

Airbus A340 íránské letecké společnosti Mahan Air Foto: Flickr.com - Anna ZverevaAirbus A340 íránské letecké společnosti Mahan Air Foto: Flickr.com - Anna Zvereva

Letouny měly podle oficiálního plánu namířeno do Uzbekistánu, přistály však v íránském Teheránu.

Do Íránu se navzdory silným americkým sankcím dostala čtyři letadla Airbus A340. Potvrdil to íránský úřad pro civilní letectví a dokazují to i satelitní snímky. Jde o stroje dříve provozované Turkish Airlines, které byly od roku 2019 odstavené v Jihoafrické republice jménem hongkongské společnosti Avro Global Limited.

Letouny byly nedávno registrované v Burkině Faso, 24. prosince se všechny vydaly do Uzbekistánu. To alespoň tvrdil jejich letový plán. Realita však byla úplně jiná, s odvoláním na stav nouze přistály v Teheránu. Jde o čtveřici Airbusů s výrobními čísly MSN115, MSN180, MSN270 a MSN331. Letadla jsou stará 23 až 27 let.

Na přeletu z Afriky letěly pod čísly letů MAN3808, MAN3809, MAN3810 a MAN3811. Podle neoficiálních spekulací by to mohlo odkazovat na možného nového provozovatele těchto letounů, íránskou společnost Mahan Air. Ta při svých letech však standardně používá jiná kódová označení.

Kvůli sankcím schváleným bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem nemohou íránští dopravci získat nová letadla. Největší tamní aerolinky jako Iran Air, Kish Air a Mahan Airlines tak provozují značně zastaralé letouny. Částečnou naději jim dříve věnoval Barack Obama, za kterého bylo nějakou dobu možné letadla objednávat. Ze zákazek o velikosti stovek strojů se však povedlo doručit jen pětici turbovtulových ATR.

Tagy A340 Airbus A340 Írán Iran Air sankce
30 komentářů