Do flotily ČSA míří téměř čtrnáct let starý A320 po filipínském dopravci

Airbus A320 v barvách společnosti Cebu Pacific. Foto: M Radzi Desa (GFDL 1.2 or GFDL 1.2 ), via Wikimedia CommonsAirbus A320 v barvách společnosti Cebu Pacific. Foto: M Radzi Desa (GFDL 1.2 or GFDL 1.2 ), via Wikimedia Commons

Letoun na pronájem ponese registraci OK-IOO.

Flotilu Českých aerolinií má v příštích týdnech rozšířit druhý letoun. Společnost finišuje jednání o pronájmu Airbusu A320 vyrobeného na počátku roku 2009. Celou svoji existenci létal pro filipínskou nízkonákladovou společnost Cebu Pacific.

Informaci o pořízení stroje nesoucího aktuálně podle leasingové firmy německou imatrikulaci D-AAAM potvrdily deníku Zdopravy.cz dva na sobě nezávislé zdroje z leteckého prostředí. Létalo do roku 2020 pod registrací RP-C324, pak bylo odstaveno. „Ano, mohlo by to být letadlo uvedené v odkazu. Potvrdíme to ale až ve chvíli, kdy to bude možné a budou splněny všechny podmínky obchodního vztahu,“ odpověděla na dotaz deníku Zdopravy.cz mluvčí Smartwings Group Vladimíra Dufková. Potvrdila, že letadlo ve flotile ponese registraci OK-IOO. Ta (alespoň vizuálně, jde o písmeno I, nikoliv jedničku) bude připomínat stoleté výročí, které ČSA příští rok oslaví.

ČSA už na počátku října uvedly, že počítají s pronájmem dalších letadel. Minulý týden odletělo do šrotu jediné vlastní letadlo, Airbus A319 registrace OK-REQ. Ten byl z roku 2011. ČSA počítají s pronájmem tří dalších airbusů, z toho první má být ve flotile ještě letos, další dva na jaře příštího roku. Od roku 2024 mají pro ČSA létat nové Airbusy A220-300.

„ČSA budou provozovat takový obchodní model, který společnosti zabezpečí ziskový provoz,“ odpověděla mluvčí na dotaz, kam letadla nasadí. Od tohoto týdne nabízí dopravce jedinou linku: čtyřikrát týdně do Paříže. Nejčastěji se mluví i pronájmu letadla s posádkami do Izraele.

Tagy Airbus A320 Cebu Pacific České aerolinie ČSA OK-IOO
93 komentářů