Do České Lípy se vrátí Šlechtična. Místo odstavené Lízy přijede náhrada z Vrútek

Historická kolejová vozidla v České Lípě. Foto: Spolek železniční nostalgie – Výtopna Česká LípaHistorická kolejová vozidla v České Lípě. Foto: Spolek železniční nostalgie – Výtopna Česká Lípa

Součástí akce bude výstava vozidel i jízdy po trianglu.

Po dvou letech se do České Lípy vrátí rychlíková parní lokomotiva řady 475.1 přezdívaná jako Šlechtična. Zatímco lokomotiva 475.179 (označovaná také jako Děčínská Líza), která je trvale v českolipském depu, nyní kvůli opravě nejezdí, přijede ze Slovenska její mladší „sestra“. Lokomotivu 475.196 zapůjčí Spolok Výhrevne Vrútky a bude hlavní atrakcí nabitého programu o víkendu.

České dráhy chtějí „propadlou“ Děčínskou Lízu vrátit do provozu

Akci pořádá Spolek železniční nostalgie – Výtopna Česká Lípa jako doprovodný program motoristické akce Speedfestival. Kromě speciálních jízd s parním lokomotivou proběhne také výstava historických vozidel na tzv. lovosickém nástupišti vedle bývalé nádražní budovy a v depu, kam bude pravidelně jezdit zdarma kyvadlová doprava z hlavního nádraží. Kromě toho bude jezdit ještě po českolipském trianglu motorový vůz M131.1.

V sobotu ve stanici budou vystaveny lokomotivy 475.179, 556.0506, 524.1110, v depu pak 498.112, jejíž oprava probíhá.

Spolek zveřejnil program na plakátu k akci a na svém facebookovém profilu přinesl i užitečné informace pro fotografy. Parní lokomotiva 475.196 pojede komínem vpřed tyto úseky: Děčín – Česká Lípa, Česká Lípa – Mimoň, Česká Lípa – Nový Bor a Doksy – Česká Lípa. Pro fotografy bude jistě zajímavé sledovat i souběžnou jízdu parního a motorového vlaku při odjezdu z České Lípy v 9:13 a 14:45.

Plakát k víkendové akci v České Lípě.
Tagy lokomotiva 475.179 Spolek železniční nostalgie – Výtopna Česká Lípa
26 komentářů