Dlouho očekávaná rekonstrukce budějovického nádraží je tu, bude o 150 milionů dražší

Nádraží České Budějovice před rekonstrukcí, severní křídlo. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNádraží České Budějovice před rekonstrukcí, severní křídlo. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Správa železnic vybrala firmy, které opraví zchátralou nádražní budovu v Českých Budějovicích. Vítězi tendru jsou společnosti Metrostav, Edikt a Avers,

Správa železnic vybrala firmy, které opraví zchátralou nádražní budovu v Českých Budějovicích. Vítězi tendru jsou společnosti Metrostav, Edikt a Avers, cena činí 689,5 milionu bez DPH. To je o 27 procent více než cena předpokládaná investorem při vypisování tendru (542 milionů bez DPH). Podrobnosti k tendru zatím nejsou známy, písemná zpráva ještě nebyla zveřejněna. Samotná stavba má začít na přelomu května a června, oznámila Správa železnic.

Železničáři přitom opravu zchátralé budovy neustále odkládali. Po převodu všech nádražních budov od Českých drah na SŽ(DC) v roce 2016 jmenoval tehdejší šéf správy železnic Pavel Surý budějovické nádraží mezi prvními, která projdou opravou. Původně uváděný termín zahájení prací byl rok 2018, hovořilo se o částce do 200 milionů korun.

Výstavní novorenesanční budova z roku 1908 přitom kvůli dlouholeté nečinnosti Českých drah a zkrachovalému developerskému projektu CB Station Development málem padá cestujícím na hlavu. Rekonstrukce má být hotová na konci roku 2022.

Jde o jednu z nejnákladnějších rekonstrukcí nádražních budov vůbec, dražší je zatím jen Fantova budova v Praze (cca 750 milionů). Stále jde ale o láci ve srovnání s chystanou opravou hlavního nádraží v Pardubicích. Tam se chce Správa železnic ještě letos pustit do oprav v odhadované hodnotě 1,75 miliardy korun.

Nádraží České Budějovice před rekonstrukcí, severní křídlo. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNádraží České Budějovice před rekonstrukcí. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářSejmutí lokomotivy 310.076 (Kafemlejnek) z železničního pomníku před nádražím v Českých Budějovicích (2009). Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNádraží v Českých Budějovicích před rekonstrukcí, odjezdová hala. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNádraží České Budějovice před rekonstrukcí. Pramen: Správa železnicNádraží České Budějovice po opravě, vizualizace. Pramen: Správa železnic

Rekonstrukce nádražní budovy v Českých Budějovicích podle Správy železnic

V rámci stavby se bude rekonstruovat celá výpravní budova včetně navazujících přízemních křídel pod 1. nástupištěm. Opravné práce se tak zaměří například na fasádu, střechu či interiéry. Výraznou modernizací projdou stávající nevyužité prostory a přilehlé plochy. Hlavní vstup do budovy bude nově směrem k Lannově třídě a bude navazovat na inovované zázemí pro cestující i komerční prostory. Cílem rekonstrukce je celkově pozvednout i oživit nádražní prostory a vytvořit z nich atraktivní místo nejen pro cestující, ale i pro širokou veřejnost.

Současně s rekonstrukcí výpravní budovy se předpokládá revitalizace přilehlých venkovních prostranství, kde vzniknou nová parkovací stání pro imobilní občany, na jižní ploše se vybuduje nová cyklověž a na severní ploše bude vytvořena nová klidová zóna. Ve vyšších podlažích bude objekt využíván především složkami SŽ, v severním křídle budovy bude nově dislokováno místní oddělení Policie ČR.

Tagy nádraží České Budějovice rekonstrukce Správa železnic
25 komentářů