Dispečeři z Prahy řídí přes 700 kilometrů tratí, nově zapojili stanici v Budějovicích

Dálkové řízení tratí, dispečerský sál. Pramen: Správa železnicDálkové řízení tratí, dispečerský sál. Pramen: Správa železnic

Dalších víc než 500 kilometrů tratí řídí dispečeři druhého CDP v Přerově.

Správa železnic (SŽ) ohlásila tento týden rozšíření systému dálkového řízení železniční dopravy. Od úterý se řídí z Centrálního dispečerského pracoviště (CDP) v Praze na Balabence stanice České Budějovice a nedaleká výhybna Nemanice na severním okraji města.

„Dálkově je tak ode dneška řízená celá trať z Prahy přes Tábor do Českých Budějovic. Zapojení úseku z Budějovic ke státním hranicím v Horním Dvořišti se v současnosti připravuje,“ uvedla mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová.

Provoz v jihočeské metropoli mají v Praze na starosti dva traťoví dispečeři a jeden operátor železniční dopravy. Ten se stará o informování cestujících, například nádražním rozhlasem.

„Dálkové řízení provozu přináší výrazné personální úspory. Zároveň umožňuje zlepšit komunikaci mezi zaměstnanci dálkového a operativního řízení provozu na dispečerském sále, což má pozitivní dopad mimo jiné na plynulost dopravy,“ doplnila Eberl Friebová.

Z CDP Praha je tak od tohoto týdne dálkově řízeno přes 700 kilometrů traťových úseků. Dalších víc než 500 kilometrů tratí řídí dispečeři druhého CDP v Přerově.

Mapa dálkově řízených tratí je k dispozici zde.

Tagy CDP dálkové řízení Správa železnic
68 komentářů