Desítky spojů na jihovýchodě Prahy nevyjely, Arrivě nepřišli řidiči

Servisní středisko Arriva City v Malešicích. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářServisní středisko Arriva City v Malešicích. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Pražská integrované dopravy (PID) se tento týden znovu potýká s nedostatkem řidičů autobusů. Tentokrát se problém projevuje na jihovýchodním okraji

Pražská integrované dopravy (PID) se tento týden znovu potýká s nedostatkem řidičů autobusů. Tentokrát se problém projevuje na jihovýchodním okraji města a tamních linkách společnosti Arriva City. V úterý musela firma odřeknout desítky spojů na městských i příměstských linkách, které obsluhují Černý Most, Háje, Opatov, Zbraslav nebo Říčany.

„Větší množství řidičů je nemocných a někteří řidiči, kteří jezdí na dohodu třeba jako záskok za nemocné, nemohli přijít. Snažíme se to poskládat, jak se dá, aby byla situace co nejrychleji lepší,“ uvedl mluvčí Arrivy Roman Herden. Kdy dojde k úplnému pokrytí jízdního řádu, ale neuvedl.

„Situace je v dnešní době s řidiči velmi těžká, chybí skoro všem dopravcům, ale to neznamená, že máme pochopení pro neodjeté spoje,“ sdělil náměstek organizátora pražské dopravy (ROPID) Martin Šubrt. Podle něj jsou dopravci za každý neodjetý spoj penalizováni, zároveň se ale Ropid snaží pomoci nasazením záloh nebo přesměrováním autobusů z jiných linek.

Ropid přitom musel kvůli nedostatku řidičů sáhnout k mimořádnému opatření hned na začátku letošního roku, když po dohodě s dopravci zavedl na první dva týdny roku prázdninový jízdní řád. Řidiči autobusů a nákladních aut patří mezi nejvíce nedostatkové profese na trhu práce. Podle odhadů jich chybí až 10 tisíc. Arriva se například snaží získat řidiče i na Ukrajině a v Srbsku. Vedle shánění řidičů v zahraničí pořádají dopravci i kampaně zaměřené na jiné profese nebo se za volant snaží nalákat více žen.

Tagy Arriva City PID řidiči ropid
21 komentářů